Kezelésekről bővebben

Schauermann betegségről

A Schauermann-kór a gerincoszlop betegsége. A csigolyatest fejlődési zavarának következtében a csigolyák ék alakúvá deformálódnak. Többnyire a háti szakasz érintett. Tipikus tünete a domború hát, a gerinc mozgásainak beszűkülése ,elmerevedése.

A károsodások, panaszok, különösen a fájdalmak az előrehaladott stádiumra jellemzőek. Alaposabb a gyanú, ha domború hát alakult ki .
A pontos diagnózist orvosi vizsgálat alapján lehet kimondani, amelyet röntgen lelet támaszt alá. Kezelése a gyógytorna, azt kiegészítheti a fűző és csak nagyon ritka esetekben a műtét.

 

Terápiák,tanácsok,javasolt sportok:

 

 

 

  • Schroth terápiát megtanulva a sportmozgásokba,napi tevékenységekbe beépítve hatékonyan kezelhető a betegség ,korai stádiumban pedig megakadályozható az állapotromlás.
  • Fontos a zsugorodásra hajlamos izmok nyújtása, mert akadályozzák a törzs kiegyenesítését. Ezek a hátsó comb és lábszárizmok, a combközelítő és -hajlító izmok, az egyenes hasizom, a bordaközi izmok, a mellizmok, valamint az oldalsó és hátsó nyakizmok.A gyengült ,megnyúlásra hajlamos izmokat pedig erősíteni kell (has ,ferde és haránt hasizmok,hátizmok ,a medencét stabilizáló izmokat ).
  • Az ízületek mozgásterjedelmének növelése ,optimális anyagcsere ellátása és fenntartása érdekében javasolt a rendszeres testmozgás.
  • Kiegészítő terápiák beiktatásával (masszázs,manuálterápia,gyógynövények,akupresszúra)növelhető a terápiás hatás illetve hatékonyabb és könnyebb mozgás érhető el.
  • Lényeges a két testfél erősítését célzó megfelelő sportmozgás(futás,úszás-teljes siklással,síelés..)kiválasztása.
  • Figyeljen a nap folyamán is az egyenes testtartásra Ez érvényes a hétköznapi életre is. Munka közben az optimális testhelyzet többszöri felvétele, az ergonómikus munkakörülmények kialakítása, (szék ülőmagasságának és támlájának, valamint az asztallap optimális magasságának beállítása, gerinckímélő technikák (helyes állás,ülés,emelés..)  kivitelezése mind hozzásegít a panaszmentességhez.