Kezelésekről bővebben

Az izom és kötőszövetes rendszer funkcióromlása illetve egyéb okok miatt kialakúlt csípőtáji panaszok megelőzése és kezelése

Az elmúlt időszakban többen jelentkeztek nálam csípőtáji panaszokkal,ezért e problémák megelőzéséhez,kezeléséhez szeretnék egy kis segédletet adni.

A csípő bonyolúlt teherviselő ízületünk,mely stabilitásában,normál működésében számos kötőszövetes,izmos,csontos képlet vesz részt.Ezen elemek komplex mozgása ,együttműködése révén jön létre a csipőízület mozgása,melynek normál funkciója segíti pl. a harmónikus járás kialakítását.

A mozgásrendszer funkciózavarainak többségét( Pl:fájdalmak 95 %-t)az izom és fasciaelemek diszfunkciója okozza,ezért ennek kialakulásáról,okairól szeretnék egy kicsit bővebben mesélni.

A testben található legkiterjedtebb szövet a fascia,mely az izmokat,szerveket körülvéve,rétegekbe rendeződve háromdimenziós hálót alkotva beburkolja az egész testet ,és összekapcsolja a test távoli területeit is.Mély rétegei segítik a szervek megtámasztását,stabilitását,védelmét ,felületes rostjai pedig az érzékeléshez nyújtanak segítséget.Ezen elemek és az idegrendszer normál funkciója hozzájárul az egyenes testtartás,testérzékelés,térben való mozgás,mozgáskoordináció kialakításához.

A kötőszövetes izmos rendszer tónusának megváltozása (feszülés,rugalmatlanság,folyadék vesztés..)az egész rendszerre kiterjedhet és a csontok-ízületek helyzetét megváltoztatva asszimetrikus ízületi helyzeteket és testtartási problémákat okozhat,mely további terhelést jelent a myofasciális szövetekre(izom+kötőszövetes rendszer) és az ízületi struktúrákra (szalagok,porcok).

Az emberi szervezet eleinte jól alkalmazkodik e változásokhoz,ha azonban hosszan fenáll az egyensúlyi állapotból való kimozdulás akkor a szervezet kifáradása révén szöveti elváltozások (adhéziók,az izmokban-kötőszövetben aktív triggerpontok,ízületi merevség,mozgáskorlátozottság,fájdalom…)alakúlhatnak ki.

A csípő külső részén jelentkező fájdalom kialakúlhat fokozatosan (terhelés,mozgáshiány,térdproblémák,derékpanaszok..) és hirtelen (nagy megterhelés,lágyrész-csontos elváltozás következtében,nem megfelelően kivitelezett sportmozgások- bemelegítés hiánya..).

A csípőproblémák nőknél gyakoribbak és gyakran éjszaka fokozódnak.

Az okok megszüntetését segíthetjük az életmód megváltoztatásával (egészséges táplálkozás,megfelelő vitamin és folyadékbevitellel,sportolás előtti bemelegítéssel,fokozatos edzéssel)és a panaszok mielőbbi,szakszerű kezelésével.

Az okok hátterében izommegvastagodás (trochanter szindróma),nyáktömlő gyulladás (bursitis),ízületi gyulladás is állhat.

Kezelésnél fontos e problémáknak az elkülönítése és megfelelő korrigálása ,gyulladásos panaszok csökkentése.

Segédletek,javaslatok panaszok esetén a hétköznapokra:

  • rendszeresen végezzen ízületkímélő mozgásokat(úszás,jóga,biciklizés,speciális torna)
  • kerülje ugrálást-futást 
  • jó matracon aludjon
  • ne üljön huzamos ideig keresztezett lábbal
  • figyeljen a testsúlyára,megfelelő vitamin és ásványianyag bevitelre
  • viseljen kényelmes ruhát és cipőt (korrigáltassa a lúdtalpat)
  • helyes állás,ülés gerinckímélő életmód(megfelelő terhelés-emelésnél,fizikai munkánál,ülő foglalkozásnál..)megtanulása segíti az ízületek stabilitását,megfelelő terhelését
  • fájdalomcsillapítás házilag (tehermentesített fekvés-pihenés,meleg pakolás ,mustártapasz,árnikás bedörzsölés,káposzta pakolás..)                                                                                                                                           Akút ,visszatérő állapotnál orvosi vizsgálatot követően szakember segítségére van szükség. A kezelés kiváasztásánál fontos a tünetek (fájdalom,merevség,feszesség) és az okok feltérképezése.Ezek alapján állítom össze a terápiás tervet,mely a fájdalom csillapításból,izmok állapotának normalizálásából,ízület stabilizációs technikákból és speciális gyakorlatokból  (+pszichés támogatásból)áll. (lsd. http://www.napforgo-gyogy-torna.hu/about/berkine-feher-eva-gyogytornasz/derektaji-lumbalis-gerincszakasz-panaszainak-kezelese/ )

Mivel a korábbiakban elmondott okok miatt a panaszok nagy százalékát lágyrészelváltozás hozza létre,ezért e tünetek és okok speciális manuális technikákkal,majd megfelelő mozgásterápiával jól,eredményesen kezelhetőek(Pl.FDM -,Dorn-,Trigger terápia,lumbális stabilizálás,geric és ízületstabilizásó gyakorlatok) s akár öröklött betegségek esetén is lelassítható,megakadályozható az állapotromlás.

Panaszai vannak?

Szeretné megelőzni a problémákat és egészségmegőrző terápiákra,tornákra szeretne bejelentkezni?

Hívjon bizalommal:

Tel:06202285560