Kezelésekről bővebben

Nyak és hátproblémák megelőzése és kezelése II.

A nyakunk anatómiailag nagyon összetett bonyolult,mozgékony testrész. Éppen ezért nagyon érzékeny, könnyen sérül, hajlamos a fájdalmas panaszokra, amelyek általában a tarkó és válltájon manifesztálódnak.

Okok,tünetek és a kezelések:

  • A tarkófájdalomnak sokféle oka lehet, de ezek közül az egyik leggyakoribb a helytelen testtartás (pl. rossz ágy,nem megfelelő szék) nyomán fellépő nyaki izommerevség.

  • A medencecsont elferdülése a gerinc alsó szakaszának elváltozása is olyan hatással lehet az egész gerincoszlopra, aminek következtében meghúzódhatnak a tarkóizmok. (az előzőekben leírtak miatt nagyon fontos a kezelés szempontjából az egész testre összpontosító gyakorlatok és kezelési technikák összeállítása,alkalmazása-és ezért nem elég a fájdalomcsillapítás,tüneti kezelés)
  • Külső okok, pl. baleset, egy esés eredménye is lehet a tarkótáji fájdalom.
  • A huzat a felszíni bőridegeket irritálva, a helyi izomzat merevségéhez vezethet.
  • Hirtelen mozdulatokra is reagálhat az izomzat merevséggel.
  • A nyaki csigolyák között kialakuló porckorongsérv szintén okozhat tarkófájdalmat. A nyaki gerincvelőből kilépő és a porckorongsérv által nyomás alá került ideg lefutásának megfelelően a fájdalom legtöbbször a tarkóból kiindulva a vállon át egészen az ujjakig sugárzik.A panaszokat többnyire a nyak előrehajlítása (flexiós helyzete)okozza, melynek következtében a gerinc képleteinek terhelése megnő (porckorongok, szalagok, izmok) és az izomegyensúly megváltozásával számos tünetet, hosszútávon fennálló problémák esetén struktúrális elváltozásokat okozhat.                                                                                                                                                                                      Előre helyezett fejtartásnál a porckorong belső magja hátrafelé csúszik (hosszú távon sérülve veszít a rugalmasságából és sérülékennyé válik), mely a hátsó tok,szalag feszüléséhez vezet. A kötőszövetes elemek (szalagok, ízületi tokok) megfeszítése v. túlnyúlása következtében az ízületet stabilizáló funkció romlik,mely további panaszok előidézője lehet.A porckorongok esetében sérvesedési folyamat, az ízületek esetében instabilitás, a csigolyatesteken pedig csontos felrakódás (osteophyták) jöhet létre . A nyakon,arcon lévő fájdalmas,feszes izomzat miatti az e területeket ellátó artériás keringés romlása miatt fülzúgás, szédülés, látásprobléma, fejfájás is társulhat a panaszokhoz.A nyaki fájdalmak és fejfájások hátterében sokszor a fogak rendellenes helyzete áll. Ezek hatására a fej és a nyaki izmok is megfeszülnek.
  • A nyirokpangások,keringési problémák a salakanyagokkal teli „eldugult”, felduzzadt kötőszövetek is kiválthatnak fájdalmakat.
  • Szerencsére a tarkófájdalmakat leggyakrabban a rossz beidegzésből,szokásból adódó tartásproblémák okozzák,melyek kezdeti szakaszban jól és hatékonyan orvosolhatóak. Sokan a munkájukat órákon át többé-kevésbé ülő,merev testtartásban végzik.                                                                                                                                     Főképp az irodai dolgozók, a gépkocsivezetők,műszerészek,számítógép előtt ülők,mobiltelefonozók jelentkeznek ilyen panaszokkal. A koncentrált munka és a testmozgás hiánya a tarkó izomzatának feszülését,rugalmatlanságát,merevségét eredményezi. A folyadék és mozgás hiánya , keringés romlása miatt fejfájás és hányinger is jelentkezhet.                                                               Az izommerevségre visszavezethető akut tarkófájdalom kiválóan kezelhető lokális melegítéssel (melegítő palackkal,ajurvédikus meleg gyógynövényes pakolással,vérbőséget okozó terápiákkal) és kiegészítő kezelésekkel (magneto -, fény és fizikoterápia). Ezek enyhítik a fájdalmat, javítják a szövetek keringését és ellazítják a feszes, merev izmokat.                                                                                                                 A negatív érzelmek és a stressz is előidézheti a váll- és nyakizmok görcsös feszességét. A gyógyulás érdekében ezeket fel kell ismerni.Számtalan relaxálási technika és módszer létezik, amelyekkel szintén csökkenthetjük a belső feszültséget,megszüntethetjük a blokkokat: osteopátia,autogén tréning, progresszív izomlazítás, jóga és a helyes légzéstechnikák alkalmazása.                                                         Az ízületi eltolódások,lágyrész elváltozások kezelését ,okok megszüntetését Dorn gerincterápiával,FDM manuális (+osteopátiás )technikákkal ,trigger terápiás lazítással végzem,melyekkel gyakran azonnali tünetmentesség érhető el.                                                               A kötőszöveti technikákat jól kiegészítik az SMR hengerrel végzett izom és kötőszöveti lazítások,melyet érdemes a sportmozgásokat követően is használni.
  • A célirányos gyakorlatok( az okok megszüntetése) nem csak gyógykezelésre, de megelőzésre is alkalmasak. Kiváló hatású az állóképességet fejlesztő sport, lehetőleg hetente többször, amivel megelőzhetők a fájdalmas mozgásszervi állapotok. Ajánlott sportágak pl. a jóga, a helyes technikával kivitelezett gyors- és hátúszás, a futás, a túrázás, sífutás.Fontos a hétköznapokban felismerni és orvosolni terheléssel járó kóros mozgásfolyamatokat,statikus helyzeteket. Aki számítógépen dolgozik, figyeljen a megfelelő ülésmagasságra, a minél kedvezőbb testtartás kialakítására munka közben. Fontos a billentyűzet , monitor a képernyő magasságának és távolságának beállítása. Lehetőleg rendszeresen tartson szüneteket, álljon fel a gép mellől és mozgassa meg a tagjait.Ha a hétköznapi mozgás,munka során sokat kell emelnie,akkor ezt egyenes törzzsel guggolásból,törzshöz közel tartott súllyal emelve végezze.Felállva pedig figyeljen az egyenes testtartásra,derék védelmére(has+farizom feszítésre).Alvás során pihen,regenerálódik a szervezet.Az anatómiai párnák alkalmazásával (szsz.nyaki-deréktáji szakaszon)a gerinc megtámasztásával segíthetjük a mély ,pihentető alvást.

Konkrét panaszok,problémák  vagy tanácsadás céljából keressen az alábbi elérhetőségeimen:(Munka közben nem tudom felvenni a telefont.      Hagyjon üzenetet és visszahívom! )

Berkiné Fehér Éva

Tel:06202285560

email:b.feher.eva@gmail.com

napforgo-gyogy-torna.hu   Itt tud időpontot is foglalni!