Kezelésekről bővebben

Gerincstabilizációs tréning szerepe a gerincproblémák megelőzésében,kezelésében

A gerinc szakaszai közül az utolsó háti,majd az azt követő ágyéki csigolya és keresztcsonti területek panaszai,degeneratív elváltozásai a leggyakoribbak. A tartásproblémák és  gerinc betegségek gyulladásos és akut panaszainak kezelése után-,mint pl. alsó végtagba kisugárzó fájdalom enyhítése és  tehermentesítése- kiemelt  szerepe van a következményes panaszok elkerülését, megakadályozását célzó többnyire, életmódváltásra ösztönző tevékenységek rendszeres gyakorlásának.

Itt kiemelt szerepe van a testsúly normalizálásnak, hiszen a mellkasi- hasi területeken lévő zsírréteg által létrejött nyomásfokozódás és az ennek következtében létrejött szervi eltolódások(és légzési nehezítettségek) akadályozzák az emésztési, hormonális és anyagcsere folymatokat, melyek a szervezetben energetikai blokkokat és szervi rendellenességeket alakítanak ki.

Az izmok ellazítása és erősítése kiemelt fontosságú a korrekció szempontjából és a manuális lazítások kiegészítőjeként gerincstabilizációs tréning(core tréning)is segítheti a funkciók normalizálását.

Core tréning  órákon a gerincet stabilizáló mély izmokra fókuszálunk, melyek a helyes testtartás kialakításában játszanak fontos szerepet, emellett az izmok megrövidülésének elkerülése miatt a hajlékonyságot is fejlesztik.

A mozgások többnyire saját testsúlyos gyakorlatokból állnak, de nehezítésként gyakran használunk kis és fittball labdát  az egyensúly fejlesztéshez. A gyakorlatok kivitelezésekor nem az intenzitás, hanem a helyes gyakorlatvégzés, és légzéstechnika a legfontosabb.

Az órákon a gerinc körüli tartó izmok erősítése(a hát, has, far és törzsizom)  és a légzőrendszer (légzőgyakorlatokkal) karbantartása  történik.

Nemcsak a gerinc problémákkal küszködőknek, hanem életkortól függetlenül minden egészségtudatos embernek, akár kezdőnek, akár haladónak ajánlom ezt az óratípust. Bármi legyen a motivácó, fogyás vagy erősítés, segít a céljok elérésében, a tartásjavításban, önbizalom növelésében, rossz beidegződések megszüntetésében a deformitások kiküszöbölésével pedig egy fájdalommentes, minőségi életmód kialakításában.

Gerincsérv és a porckorongok ,csigolyák degenerativ elváltozásainak kezelésében illetve a további romlás megszüntetésében jelentős szerepe a manuális kezelések mellett(kezdetben egyénre szabott gyakorlatok betanításával)e mozgásforma rendszeres gyakorlásának hiszen együttes alkalmazásával sokszor műtéteket is elkerülhetünk.

Íme egy vélemény

,,2020. júniusában „extrém” ágyéki porckorong sérvet állapítottak meg nálam, melyet az orvosok azonnal műteni akartak, mivel minimális esélyt láttak a műtét nélküli gyógyulásra. Ha azonnal el tudtam volna járni manualterápiára( és  komplex kezelésekre) ,valószínűleg sokkal hamarabb meggyógyultam volna. A negyedik kezelés után boldogan hívtam fel az orvost és még egy hét elteltével munkába is mentem. Számomra nagy öröm, hogy a műtétet kétszer is sikerült elkerülni,holott erre az orvosok alig láttak esélyt. A teljes gyógyulásig pedig továbbra is járni fogok a kezelésekre (2020.nov.N.A.)”

Novembertől a szigorítások ideje alatt,heti 2x. online tartok ilyen tipusú órát.

Kezelésre, tornákra, állapotfelmérésre való igény esetén az alábbi elérhetőségeimen kereshet.

Berkiné Fehér Éva

gyógytornász-gerincterapeuta

Tel06202285560

b.feher.eva@gmail.com