Kezelésekről bővebben

Mozgás,sportolás egészségmegőrző szerepe


Legkönnyebben úgy kerülhetjük el a sérüléseket,ha egészséges a mozgásrendszer és a mozgást szabályzó rendszer (sérülések esetén pedig,gyorsabb gyógyulást eredményezhet),hiszen
,,Gondolkodni csak a test tud,de emlékezete az egész testnek van „J.Joubert)

Az emberi test függőleges helyzetét ideális esetben a fejlődés során létrejött stabil csontváz (csontok,ízületek),valamint a izmok harmónikus működése tartja fenn.
A testből a kötőszövetekben,izmokban és mély rétegekben lévő proprioceptorok folyamatos jelzéseket küldenek az agyba. Ezen jelzések segítségével az agy automatikusan hangolja össze a mozdulatokat,koordinálja és teremti meg a test egyensúlyát.
Ez az érzékelés segít abban,hogy érezzük,ismerjük az egyes testrészeink elhelyezkedését és egymáshoz való viszonyát.
A test az adaptációs képessége segítségével törekszik az egyensúly és a stabil testhelyzetek megtartására a hétköznapi és sportmozgások során is.
A kisgyerek mozgás és értelmi fejlődésével az elemi mozgásminták begyakorlásával,ismétlésével jut el az alacsonyabb szintű motoros képességektől a magasabb szintekig(fekvéstől-járásig).
Itt fontos megemlítenem,hogy gyerekkorban kialakúlt tartáshibákért az öröklött alkati adottságok mellett a helytelenül beidegződött szokások felelősek (cipő-járás,-ülés korai erőltetése,helytelen ülés,mozgásszegény életmód,stressz,sok tv nézés..).A civilizációs ártalmak az érzékelést (látás,hallás,tapintás,szaglás..) és a testérzékelést is gyengítik,mely hosszú távon deformitásokat,szorongást és szervi problémákat is okozhat.
Szerencsére kisgyerekkorban ezen elváltozások minél korábbi mozgásfejlesztéssel visszafordíthatók,megszüntethetők és megelőzhetők(illetve a romlás megállítható).
A rendszeres testmozgás biztosítja a megfelelő funkciójú csontozat és izomzat kialakítását,mely nagyon fontos főleg kamaszkorban amikor a hítrelen növekedés és test változása nagy terhet jelent (főleg gyenge izomzat és csontozat esetén )az izomzatra,idegrendszerre. Ezen időszakban létrehozott erős csontozat,izomzat és helyes testtartás megalapozza a felnőttkori állapotot is (rendszeres gyakorlás csökkenti a gerinc-,szervi panaszok és csontritkulás kockázatát)
Rendszeres testmozgás nem csak a propriocepciót fejleszti,hanem az egész szervezetre jótékony hatása van (egyensúly fejlődik,keringés és légzőrendszer erősödik és a nyirokrendszer aktiválásával a kiválasztó folyamatok is ).
A mozgás segíti az összpontosítást a kitartást és a két agyfélteke összehangolt működése révén a matematikai,számolási,megértési és tanulási képességeket is,ezért fontos ,hogy minél korábban olyan mozgás formát válasszunk a gyerekeknek,melyben örömét leli és ami hosszútávon biztosítja a testi és szellemi fejlődését.
Bármely életkorban ezt felismerve egy életmódváltás nagy segítséget jelenthet a hibás funkciók korrigálására a harmónikus testi és lelki egyensúly megtartására (+ fontos,hogy a mozgás által egy közösség részévé válhat az egyén).


A rehabilitációs programokban többnyire(sérülés,műtét,időskori mozgásproblémák..)a mozgásmintáknak megfelelő testhelyzetekben (fekvéstől-állásig-egyensúlyozásig)ösztönözzök a mozgató és idegrendszert az izomerősítés mellett a korrigált testhelyzet kialakítására (ismétléssel a sérülésből adódó feszültségek,félelmek oldására),ezért nagyon fontos,hogy milyen is volt a sérülés előtti állapot.

A felnőtt csoportos torna előtti és gyerek tornáimon,rehabilitációs foglalkozásaimon folytatott beszélgetések mind-mind megerősik ezen tapasztalatokat. Van aki mozgásszervi problémákkal küzdve (ma 70 év feletti) kezdte el a rendszeres gyakorlást és most panaszmentes életet él,van akit egy sérülés utáni rehabilitációs program erősített meg abban az elhatározásban,hogy újra sportoljon,és van aki a csoportos gyerektornákon jött rá (megszeretve a mozgást),hogy rendszeres edzés hatására,mennyivel jobban érzi magát és így a környezete is másképp tekint rá (önbizalma nőtt ,több csapatmunkában vesz részt).


Augusztus közepétől szeretettel várok minden mozogni vágyó ovist és kiskamaszt a csoportos óráimra (felnőtteknek a nyári szabadság kivételével folyamatosan lesz csoportos torna).
Mindenkinek ömteli sportolást kívánok a nyárra is!

Berkiné Fehér Éva
fizioterapeuta