Kezelésekről bővebben

Gerincferdülés és következményei

A felnőtt mozgásszervi panaszok (ishiasz,kopások,ízületi problémák)hátterében gyakoriak a gerinc elváltozásai.
Kezeletlen scoliosis következtében az évek előre haladásával gyakran alakulnak ki fájdalmak,izom feszülések és akár komolyabb panaszok is.

A gerinc görbületének elváltozását többnyire ez okozza,ez pedig a legtöbb esetben jól korrigálható.

A gerinc ívének megvátozása nagy terhet jelent a csigolyákra illetve a köztük lévő porckorongokra.
A szervezet további feszülésekkel a tartóizmok tónusának csökkentésével próbálja ellensúlyozni az elváltozást.
A gerinc mentén egyéb görbületelváltozások(kompenzációs görbület) alakulhatnak ki.
Ilyenkor jelenik meg a bordapúp,mely a mozgás,légzés,ízületek,izmok és a belső szervi működés szempontjából is problémát (szédülés,fejfájás,váll-kar szindróma,fájdalmak ..)jelent.
A két láb hosszkülönbsége következtében (csavarodásnál látszólagos rövidülés is lehet) blokkolódhat a keresztcsont és a csípőízület közötti ízület ,mely nagy terhet jelent a láb és a csípő teherviselő ízületeinek és a térd illetve alsó végtagba sugárzó tünetek kialakulását erdményezheti.

Korai felismeréssel és megfelelő kezeléssel (medence korrekcióval,lumbális stabilizációval és az izomegyensúly és helyes izomkontroll visszaállításával) elkerülhető a további állapotromlás.
A megfelelő diagnózis felállítását követően manuális technikákkal,célzott izomegyensúly visszaállítását és tudatosítását végző gyakorlatokkal jó eredményeket lehet elérni( a fájdalmas blokkok oldása,ízületi és izom problémák megszüntetése, keringés javulása-fokozódása,hasi- mellkasi szervek vérellátásának növekedése stb).
Természetesen nagyon fontos ,hogy a korrekciót követően rendszeresen kapjon olyan impulzusokat a szervezet,mely az egészséges izomegyensúly megtartását eredményezi ( heti rendszerességgel végezzünk szinten tartó mozgást ,tornát).

Deréktáji ,lumbális gerincszakasz panaszainak kezelése