Kezelésekről bővebben

Várandóság utáni panaszok kezelése

A várandóság, szülés, gyerekágyas időszak sok örömöt ,szépséget ,boldogságot hoz minden nő életében ,de sajnos a statikai és hormonális változások miatt kialakuló fájdalmak és egyéb kellemetlen panaszok megnehezíthetik ezen időszakot. E panaszok rendszeres ismétlődését megakadályozhatjuk manualterápiával, gát és törzsizmokat erősítő tornával ,gyógynövényekkel ,táplálékkiegészítőkkel .

A fájdalmak jelentkezhetnek bárhol a gerincen és a perifériás területeken. A nyak és a hát felső részének érzékenységét elsősorban a helytelen /pl. rossz etetési,pelenkázási, emelési  poziciók / testtartás okozza. 

 A deréktáji  és SI ízületi /farokcsonti/ fájdalmak kialakulásának okozója egyrészt a relaxin nevű hormon, mely a kötőszövetek ellazításával segíti a szülésre és tágulási szakaszra való felkészülést, másrészt a vajúdáskor megnyúlt ínszalagok és a feszüléstől elmozdult képletek leterheltségének következménye.

Ezen okok következtében bizonyos fokú  tartós instabilitás is kialakulhat ,mely kb. a szülést követő fél-egy év alatt rendeződik /de nem mindig magától, hiszen a statikai változások-egyensúlyeltolódás, rossz  csípő-láb tartás ,a hólyag lesüllyedése, kötőszövetes rendszer megnyúlása,farizom,szeméremcsont fájdalma, állandósulása- fenntarthatja a panaszokat/.

Bizonyított tény, hogy összefüggés van a derékfájdalmak és az inkontinencia között is aminek oka a megváltozott testtartás és a kötőszövetes rendszer leterheltsége, megnyúlása illetve a  hasfal működésében létrejött változások. Az agy-ideg-izom kapcsolat sérülése miatt rosszabb érzékelés, késleltetett izom aktivitás  jön létre és ez okozza az instabilitást.

A hasfal-rekesz-gát izomzatának egyidejű erősítésével, ezen izmok tudatos használatával megszüntethetők a korábbi panaszok.

Már a várandósság alatt is érdemes elkezdeni a gyakorlást ,hiszen a kismamatorna sokat segíthet a törzsstabilizáló és légzőizmok , vénás területek átszellőztetésében ,edzésében és akár a panaszok elkerülésében.

A szervezet funkcióinak támogatását elősegíthetjük gyógynövényekkel ,ajurvédikus készítményekkel is.

Az általam összeállított mozgás és egészségmegőrző programokba folyamatosan be lehet kapcsolódni, igény esetén online formában is.A további gyakorlásokat segítve rögzítésre kerülnek a találkozások ,online órák, így a későbbiekben bármikor önállóan is gyakorolhatók , ismételhetők a mozdulatok .