Kezelésekről bővebben

Testsúly normalizálásának jelentősége a gerincproblémák kezelésében

A súlytöbblet fokozottan terheli a gerinc ízületeit, ezért sérülésekre, betegségekre hajlamosíthat. A tartós statikai változások megterhelik az izomzatot, kötőszövetet és a lágyrészeket, mely következtében a gerincoszlop gyorsabban kopik, használódik és másodlagos panaszok előidézője lehet.
Túlsúly esetén a súlyfelesleg általában a hason jelenik meg, ami jobban megterheli a gerincet, mintha a többlet a lábon, esetleg a csípő területén lenne. A hasizmok ily módon megnyúlnak, gyengülnek és nem tudják stabilizálni a gerincet és a test központját alkotó medencét. A gerinc ezáltal könnyebben sérülhet  pl. emelés, cipekedés, ülés vagy állás esetén.
Milyen egyéb következményekkel járhat?
Tartáshibák következtében az ágyéki lordózis(deréktáji ív) fokozottabb lehet s a terhelés így nem a csigolyák és a csigolyák közti porckorongok centrális részére esik.  
A többletsúly miatt fokozott a kopás és elhasználódás veszélye is, mely , csigolyaelváltozásokat(pl.osteoarthritis) és egyéb ízületi panaszokat(pl. térd )  okozhat.   
A meggyengült hasizmok miatt kialakult helytelen emelési  technikák(+  stabilizálás hiánya) tovább növelik a gerincoszlop károsodásának kockázatát.
Az elhízás miatt terheltebbek, laposabbak lesznek a porckorongok, ami porckorongsérv kialakulására hajlamosít.
A hasi-mellkasi területek nyomásviszonyainak egyenletlensége következtében a kötőszövetes állomány feszülése, rugalmatlansága alakul ki, mely fokozott terhet jelenthet a távolabban és  az e területeken elhelyezkedő szervek, szervrendszerek működésére is . 
A rekeszizom feljebb tolódása(blokkolt mozgása) tovább nehezítheti a tüdő és a szív funkcióját,ezért a mellkasi, hasi területeken lévő szervek működése  blokkolódat(nehezített légzés, vérnyomás és érrendszeri panaszok+ epehólyag-máj,gyomor ,bélproblémák..).

Fontos,hogy a másodlagos szövődmények kialakulása előtt orvosoljuk a panaszokat és megelőzzük a tartós egészségkárosodást.
Ennek felismerése és változtatása számos pozitív változást hozhat az ember életében,hiszen az életmódváltást segítő módszerek elfogadásával, beiktatásával nemcsak a fizikai, hanem a lelki funkciókat is támogathatjuk és egyben hatalmas lehetőségként sokat léphetünk előre az önismeret fejlesztésével (tartás korrekció,kötőszövet normalizálása,motivációs és étkezési segédletek, meditációs gyakorlatok,izületek stabilizálását biztosító technikák, önértékelés-időbeosztás segítése, régi rossz szokások felismerése-átformálása, szervezet igényeihez igazított mozgás-aktivitás …),mely nemcsak a szervezet számára hozhat pozitív változást,hanem az élet számos más területén is(pl.munkában, társas kapcsolatokban,kommunikációban-önvállalást segítve).

Terápiákra, preventív kezelésekre az alábbi elérhetőségeimen tud bejelentkezni:
Berkiné Fehér Éva
gyógytornász-gerincterapeuta