Kezelésekről bővebben

Mitől függ testünk rugalmassága, fittsége azaz hogyan maradjunk fiatalossak?

Hiába is próbálkozik bárki művi úton, botoxos vagy egyéb korrekciós műtétekkel megfiatalodni ettől még nem tudja újjávarázsolni a testet, akár rossz fizikai és lelkiállapotát tükröző, hajlott testtartását, merev ,feszes izomzatát.

A vázrendszer normál funkciója nemcsak  gerinc és izomrendszer működését befolyásolja, hanem  a csigolyákhoz tartozó területek, szegmensek és a belső szervek, meridiánok energia ellátottságát is.

A keleti diagnosztika szerint a szervezet egészsége, fizikai állapota közvetlenül összefügg az elme egészségével és az illető pszichológiai állapotával.

Ennek bizonyítéka amikor azt tapasztaljuk egy lazító,energetizáló,fájdalomcsillapító kezelés után, hogy egy régóta panaszokkal küzdő ember mogorván, morcosan ,hitetlenül érkezik a kezelésre és mosolygósan, beszédesen az újra lehetőségekre nyitottan távozik.

Helyes testtartást,rugalmas,kecses mozgást a szervezet stabilitását fenntartó csontos,izmos,kötőszövetes rendszer biztosítja.

A test 80%- át felépítő kötőszövetes réteg (fascia)jelentős szerepet tölt be a szervezetben.

A kötőszövetek  részt vesznek a szervek, szervrendszerek megtámasztásában, felfüggesztésében, védelmében energiaellátottságában és rugalmasságukkal biztosítják a ruganyos ,gördülékeny mozgást.

Az elmúlt pár évben számos fasciával kapcsolatos vizsgálatot, kísérletet végeztek ,mely kutatás eredményei jelentősen megváltoztatták az emberi test működéséről,mozgásáról alkotott képünket és ezzel forradalmasították a fájdalom és sportrehabilitációt(+edzésprogramokat is).

A fascia kollagén,elasztin és hialuronsav tartalma biztosítja a szövet stabilitását, rugalmasságát és vízmegkötő képességét. A szövet normál mozgása,megnyúlása,rugalmassága,tágulása szükséges a  funkciók megtartásához( szöveti légzés, szerv- szervrendszeri funkciók ,idegrendszer-izomrendszer normál kapcsolata)

Ma már tudjuk, hogy a mozdulatok kecsességét,eleganciáját ,gördülékenységét a kötőszövet állapota határozza meg, mely szövet pl. kocogás során a megnyúlás és összehúzódás fázisainak ismétlődésével energiát termelve segíti a következő mozgásfázist és ezzel biztosítja az erőlködés nélküli szabad mozgást(,mely kihat a szervrendszerek működésére, hormontermelésre, idegi funkciókra is).

Mit tegyünk kötőszövetünk normál funkciójának ( és rugalmasságunk ,fittségünk) megtartása, normalizálása érdekében?

        (fascia edzése pl.SMR henger használata ),

energiaáramlási nehézségeket is okozhat)

Kezdje mozgással ,tudatos gyakorlással az Új Évet!

Ha ehhez szeretne segítséget kapni vagy állapotfelmérésre, kezelésre jelentkezne, akkor keressen bizalommal az alábbi elérhetőségeimen:

Berkiné Fehér Éva

fizioterapeuta-gerinc és manuálterapeuta

Tel: 06202285560

www.napforgo-gyogy-torna.hu

Email: b.feher.eva@gmail.com