Kezelésekről bővebben

Futás hatékony hatása,edzésterv optimális kialakítása

 Napjainkban az egyik legkedveltebb hobbi-sport a futás. Jelentős mennyiségben választják ezt a mozgásformát,de sokan  kényszerülnek sérülés,fájdalom vagy egyéb mozgásszervi panaszok miatt abbahagyni. Mindez elkerülhető, ha megfelelően felkészítjük a testet a  terhelésre és időt fordítunk a regenerációra.
A következő tanácsok segíthetnek az ízületi fájdalmak, túlerőltetés és különböző szalag-,izom és porcsérülések megelőzésében:
1. Megfelelő futócipő és terep kiválasztása
Fontos a  futóstílushoz, lábhoz megfelelő cipőt kiválasztani. Kezdőknek a sík terepen /futó terepen/való futás ajánlott. A betonon futást pedig még a jó futócipő ellenére is igyekezzünk kerülni, ízületeink túlterhelésének megelőzése érdekében.
2. Bemelegítés és a futást követő levezetés, nyújtás
A bemelegítés fontos a sérülések megelőzésében . A gyakorlatok terjedjenek ki az egész testre, törzsmozgásokkal, karok és nyak átmozgatásával!  Ezt követően jöhetnek a dinamikusabb gyakorlatok: intenzív gyaloglás, kocogás, helyben járással ,magas térdemeléssel.
A bemelegítés előkészíti a terheléshez az  izmok hőmérsékletét, tónusát, emeli a pulzust és tágítja az ízületi mozgástartományt. A bemozgatás a futáshoz szükséges ízületi folyadék termelődésének növekedésével felkészíti az ízületet a nagyobb teherbírásra .
Fontos,hogy a bemelegítés, ne nyújtással kezdődjön és az időtartama min. 10-15 percig tartson!
Levezetéskor a futás végéhez közeledve fokozatosan csökkentsük a tempót, végül pár perces sétával fejezzük be az edzést.
A levezetés segít az edzés utáni  regenerációban. Megfelelően kivitelezett nyújtássokkal, légzőgyakorlatokkal megakadályozhatjuk a vénás vér pangását a végtagokban és az edzés utáni szédülés, végtag fájdalmak,duzzanatok kialakulását, illetve segíthetjük a pulzus,vérnyomás ,testhőmérséklet nyugalmi szintre visszaállítását. A kötőszövetes rendszer és a növekvő anyagcserefolyamatok regenerálásához figyeljen a rendszeres folyadék és ásványi anyag pótlásra is.
A harmadik fázisban fontos a mély légzéssel összekötött, alapos nyújtás, mely szintén 10-15 percig tartson! 
 A levezetésről sose feledkezzünk meg , hiszen ennek hiányában megnő a sérülések esélye, valamint hosszútávon izomrövidülés és beszűkült ízületi mozgásterjedelem maradhat vissza.
A nyújtást elősegíthetjük SMR henger használatával.
Én a teljes test áthengerezését javaslom, hiszen a test legnagyobb részét beborító kötőszövetes rendszert  így tudjuk hatékonyan ellazítani és a blokkokat csillapítani.
Vissza-visszatérő fájdalmak esetén érdemes masszázst,manuális kezeléseket /FDM,triggerpont,kötőszövetes terápiát/ is igénybe venni.
/ +egy tipp amire érdemes figyelni futás, mozgás során:
 A szervezetben felszabaduló endorfinok, boldogsághormonok feltöltik, megnyugtatják a szervezetet. Érdemes ilyenkor elidőzni, megfigyelni a test pozitív változásait/melegség, nagyobb mozgathatóság, eredményesség,sikeresség../. Ezen pozitív eredményeket ,pozitív gondolatokat összegezve ,tudatosan átélve segíthetjük a szervezetet  egy adott stresszhelyzetben vagy fájdalmak esetén is abban,hogy az izmokban,szervezetben, összegyűlt stresszt tudatosan csökkentsük.
Ha tanácsadásra, masszázsra, rehabilitációs, sportrehabilitációs kezelésekre szeretne jelentkezni akkor keressen az alábbi elérhetőségeimen:
Berkiné Fehér Éva
Tel:06202285560
gyógytornász-gerincterapeuta
www.napforgó-gyogy-torna.hu