Interjú (2017 május)

Interjú részlet (2017 május )

Készítette: Frivaldszki Bernadett 

Berkiné Fehér Éva gyógytornász-fizioterapeuta

 

 

 

 

 

 

Szomszédasszonyom torna óráira kényelmesen átballaghatok. Az óráin nyugalom van, relaxálsz, és csodálkozol, hogy bár nem vagy kezdő, de mégis rendre olyan gyakorlatokat végzel , amivel eddig nem találkoztál. De férjem ujjsérülésénél is hozzáfordultunk. A beszélgetés nagyon tanulságos volt, megtudtam róla új dolgokat és a beszélgetés végére egy gyógynövény ismereti séta ötlete is megszületett, hátha rákap a falu népe vagy akár a turisták:

1994 óta lakom a faluban, előtte évekig jártam Pilisborosjenőre a barátnőmhöz, és általa ismertem meg Lacit, a férjemet. Szüleimnek volt egy nyaralója vidéken ahol én sok időt töltöttem és 10-12 évesen gyógynövényt és erdei gyümölcsöt jártam szedni a környékre.

Mindig is faluban szerettem volna lakni, sőt már azt is tudtam nagyon korán, hogy gyógyítással szeretnék foglalkozni. Mint utóbb megtudtam, többen is voltak az őseim között, akik gyógynövény terápiával foglalkoztak vagy masszíroztak.

10-12 évesen nagy hatással volt rám egy gyógytornász és akkor döntöttem el, hogy én is ezt a szakmát választom.

Megmaradt bennem az érdeklődés a természetes gyógymódok iránt és 16 éves koromtól elkezdtem gyűjteni a Természetgyógyász magazint, az alternatív illetve a hagyományos kezelésekkel kapcsolatos könyveket, illetve több tanfolyamot is elvégeztem.

Már akkor is az volt a vágyam, hogy komplex terápiát nyújthassak a betegeknek. Úgy tapasztalom ugyanis, hogy kiegészítve a tornát más kezelésekkel s több irányból megtámogatva a szervezetet sokkal gyorsabb és tartósabb gyógyulás érhető el. A komplex kezelések hatására a gyógyulási idő lerövidíthető, mely segítségével a beteg gyorsabban vissza tud térni a munkájához ( munkáltató és munkavállaló szempontjából is előny)

A tervem az volt, hogy saját rendelőmben dolgozhassak, mert így tudom a különböző technikákat és kiegészítő kezeléseket igazán ötvözni. Ráadásul ha helyben vagyok, több időt tudok szánni a betegekre, s jobban meg tudom őket ismerni.

Ugyan szórólapokat is helyezek el, meg az interneten is jelen vagyok, de a legtöbben szájhagyomány útján szereznek rólam tudomást.

Először mindenkit meg kell ismerni. Van, aki nyitott az alternatív terápiákra is van aki nem.

Volt olyan betegem aki járt hozzám gyógytornára, kialakult a bizalom és ennek hatására kezdett el érdeklődni és kért más kezelést is.

Egy hölgyet akit úgy raktak ki a  kórházból, hogy soha nem fog meggyógyulni (beszélni és járni) , komplex terápiával és természetesen a hozzátartozók segítségével jelentős minőségi javulást értünk el az állapotán , mely nagy előrelépést jelentett a betegnek a hétköznapi tevékenységek elvégzésében.

Egy idősebb paciensem könnyes szemmel és örömmel mesélte, hogy megjárta a Nagy Kevélyt , ami szinte csodának számított, mert nem tudott járni, amikor hozzám került.

Gerincsérves betegemmel pedig sikerült elérnünk, hogy nem kellett műteni és teljesen jól van ,sőt visszatérhetett az aktív sportolók közé ,melytől az orvosok a panaszok fennállásakor eltiltották.

Házhoz is megyek, egyedül egészen kicsi gyerekek rehabilitációját nem vállalom, de mindenféle mozgásszervi panaszokkal és sérülésekkel (honlapon bővebben) meg lehet engem keresni.

Próbálom a betegeket lelki dolgokban is segíteni, mert egy sérülés vagy betegség lelki problémákat is okoz. Ehhez nagy segítség a Bach virágterápia és a kezelések alatti beszélgetések.

Cégekhez is szoktak hívni  egészségmegőrzéséhez, vagy akár az irodai eszközök helyes beállításához.

Munkám részeként egészségmegörző kezelésekkel és preventív előadásokkal igyekszem segíteni a pacienseket.

Csoportos tornáimon (időpontok a honlapon) sok mindenkivel sikerült megszerettetnem a mozgást, de egyéni mozgásprogram összeállítását is vállalom.

Pilates , callanatics, relaxáció, intimtorna és jóga különböző elemeit is felhasználom az óráimon. Igyekszem minél több gyakorlatot alkalmazni és óráról –órára új mozgásformát kitalálni a fejlődés és az új ismeretek betanítása, kipróbálása és a változatosság érdekében.

Ősztől lesz torna ovisoknak, és kamaszoknak is (kedd-csütörtök )

A csoportos órák előtt mozgásvizsgálatot végzek és szükség esetén egyénre szabott gyakorlatokat is betanítok.

Családi ( baráti) jurtánkban, mely akár gyógy-sátorként is működhet rendezvényeken vállalok kezeléseket és mozgásfelmérést.

Különféle masszázsokat is vállalok és magam gyűjtöm a masszázsolajokhoz a gyógynövényeket, és a kiegészítő kezelésekhez tinktúrákat is készítek.

Szükségem van a szellemi kihívásokra, ezért folyamatosan tanulok.

Magam is egészséges életmódot folytatok, minden nap tornázom, jógázom és 20 éve vegetáriánusan étkezem.

A munkám a hobbim is, ezért rengeteg szakmai könyvet olvasok és igyekszem minél több mozgással és egészséggel kapcsolatos előadáson, tanfolyamon részt venni.

Egyre több ember nyitott a természetes életmódra, érdekli, hogy milyen gyógynövények nyílhatnak a kertünkben vagy a falunk szélén.

A kakukkfüvet sokan ismerik, de például tudják, hogy hol van sok kamilla, orbáncfű, pásztortáska, martilapu, útifű, vérehulló fecskefű vagy cickafark? Vagy, hogy mire lehet őket használni? Vagy hogyan készül a pitypangméz és útilapuszirup? Hogy a martilaput érdemes a fájdalmas területre kötözni ízületi problémáknál és a diólevél tinktúra csökkenti az őszülést?

Szervezhetnénk gyógynövénytúrákat és magunk gyűjthetnénk a családunk számára a teákhoz valót és készíthetnénk belőlük közösen receptek alapján a tinktúrákat, olajokat, krémeket.

Áraimat úgy határoztam meg, hogy olcsóbb legyen a pestiekhez képest.

Bérletet is lehet vásárolni, a nagycsaládosoknak pedig kedvezményt adok.

Ráadásként a csalántinktúra receptje:

A csalán levelét befőttes üvegbe teszem és rátöltök annyi alkoholt (patikai, pálinka, vodka), hogy elfedje. Érlelem 2-3 hétig, majd leszűröm. Napi egy kiskanállal fogyasztva segít a vashiány leküzdésében, immunerősítésben .

Samponhoz keverve  kiváló haj erősítésre és fejbőr problémákra.

Elérhetőségek:

Helyszín: Pilisborosjenő, Málna köz 1/A

Telefon: (20) 228 5560

Email: b.feher.eva@gmail.com

Web: http://www.napforgo-gyogy-torna.hu/,

         https://www.facebook.com/gyogytorna.gyogyitas/?pnref=lhc

 (2017. 05.)