Kezelésekről bővebben

Mozgásszervi és szervi panaszok kezelése komplex terápiával

 Szinte mindenki megtapasztalja életének valamelyik szakaszában a nyak-, hát-, derékfájás, térd vagy csípőfájdalom, illetve a különböző sportolással összefüggő mozgásszervi fájdalmak (pl. teniszkönyök, golfkönyök,szalag és térdsérülések) kínjait.
A fájdalmak kialakulásának oka leggyakrabban a szervezet legnagyobb szervét képző fasciarendszer feszüléséből ,elváltozásából adódó problémákból erednek. A kötőszövet a szerveket,izmokat,csontokat,idegeket beburkolva összekapcsolva biztosítja a szervezet három dimenziós speciális védelmi felépítését. A fascia körbeölel minden testi szerkezetet, védi azokat és formát ad nekik. A fascia tart össze minden sejtet és minden szerveket alkotó rostot, összekapcsolva azokat, nagy hálózatot alkotva. A fascia hálózatnak a fizikai test egyensúlyának megtartásában nagy szerepe van. Ez a kötőszöveti hálózat egy kommunikációs rendszer is egyben,mely folyamatosan,gyorsan kommunikál egymással és az idegrendszerrel. Ezek az összeköttetések a magzati fejlődés során jönnek létre és egy meghatározott mozgásmintát követve biztosítják a szervezetben lévő funkciók egészséges,harmonikus működését. A fascia hálózaton belül különböző lefutású energia vonalakat,meridiánokat találunk,melyek blokkolása fasciális feszüléseket és húzódásokat okoz a testben és hosszú távon megterhelve a szervezetet, szervrendszereket egyéb szervi panaszokat okozhat.
A test sejtjei folyadékkal vannak körülvéve, melyek a tápanyagokat és a salakanyagokat szállítják.A folyadék az immunrendszer része,mely hatással van a test mozgására,rajta keresztül üzenetek haladnak az izmoktól az idegrendszerig és vissza.Kóros működés esetén a folyadék a fenti feladatait nem tudja teljesen ellátni, és ez fő oka lehet az akut és krónikus betegségeknek.
Fontos ,hogy a kezelések előtt és közben az előzőekben elmondott funkciókat figyelve átfogó képet kapjunk a test jelenlegi működéséről. Arra törekszünk,hogy a kötőszövetes rendszer és az egyes területek funkcióját segítve ösztönözzük a szervezetet az öngyógyító folyamatok serkentésére és a periférián illetve az idegrendszerben létrejött blokkok megszüntetésere,átkódolására. A test és a testtartás vizsgálatakor nem csupán az egyénre jellemző genetikai sajátosságokat, hanem azokat a testet tartósan érő káros terheléseket is azonosíthatjuk, amelyek a degeneratív, azaz kopásos eredetű mozgásszervi problémákhoz (meszesedés, becsípődések, porckopás, porckorongsérv stb.) vezettek, vagy hosszú távon várhatóan ezek kialakulásához vezetnek. Mindez azért fontos, mert a tüneti terápia helyett ok kezelést csakis akkor nyújthatunk, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi okozta az elváltozást,funkció romlást.
A test egyensúlyi helyzetéből való kimozdulása következtében hosszútávon számos mozgásszervi és belső szervi panaszt produkálhat Pl. a deréktáji panaszok jelentős része a hasi ,mellkasi szervek helyzetének,működésének megváltozása következtében alakul ki. Ezen szervek kapcsolatát, egyensúlyát, segítve a panaszok is csökkennek, megszűnnek. Természetesen a manuális kezelések után fontos, hogy az izomzatot erősítve vagy szükség esetén lazítva folyamatos megerősítést kapjon a szervezet ,az adott területre a helyes korrekcióra vonatkozóan.
A mozgásvizsgálat során ezeket a nyomokat,kóros mozgásmintákat keressük meg és értelmezzük, illetve fűzzük fel láncolattá annak érdekében, hogy megleljük a probléma kialakulásának okát. Az állapotfelmérés során tehát nem csupán azt nézzük meg, hogy mi az aktuális probléma, hanem azt is, hogy mi okozza azt, így el tudjuk magyarázni a páciensnek, hogy hogyan változtasson szokásain (étkezés,testtartás,helyesen kivitelezett mozgás,sportolás,,stressz kezelés…), életmódján.


Egy konkrét példa:
Mozgásterápiával és manuális terápiákkal (FDM ,triggerpont,fascia-,cranialis és viscerális terápiák) a hasi szerveket,vékonybél,gyomor és szív területét kezelve 4 kezeléssel rendeződtek a hölgy több hónapja fennálló emésztési panaszai (+ csípő és deréktáji problémái)
,,1/2 évig makacs székrekedésem volt, e miatt gasztroenterológushoz fordultam. Javaslatai enyhítettek a panaszaimon. Éva segítő ….. kezelései nyomán további javulás mutatkozott, valamint a közérzetem is javult. Köszönet érte.”

Állapotfelmérésre,kezelésre jelentkezés esetén hívjon bizalommal!
Elérhetőségeim:
Berkiné Fehér Éva
gyógytornász-fizoterapeuta
www. napforgo-gyogy-torna.hu
Tel:06202285560