Kezelésekről bővebben

Egyensúly – egyensúlyfejlesztés

Az egyensúly és a harmónia szóhoz sokminden kötődik fizikális és lelki szempontból s bár a kettő együtt működik jól  S nem választható szét/hiszen az emberi szervezet egy csodás egységként funkcionál/ – én most mégis gerincterapeutként a fizikai rendszer oldaláról szeretném megközelíteni,kiemelni a stabilitás fontosságát.

Az egyensúlyunk megtartását a fülünkben lévő félkörös ívjáratok segítik,melyek érzékelik a testünk térben való elmozdulását és az itt lévő folyadék mozgásának áramoltatásával  a gerincünk mozgását ,az izmok kötőszövetek megfelelő feszítésével a helyes testtartás , optimális állás kialakítását  és a gravitációs erővel szembeni mozgást.

☯️

Ezen folyamatok automatizmusa a mozgásfejlődés,majd a sportmozgások elsajátítása során alakul ki.

Idősebb korra a látás, hallás és érzékelési folyamatok lassulása miatt a központ és a periféria közötti funkció lassulhat.

Igy nagyon fontos minden életkorban a sport, az izomerősítés és az álló, egyensúlygyakorlatok alkalmazása.

Stabilizáló hatásuk fizikai,lelki,szellemi szinten is érezhető- stabilabb állapot segíti a csontok , szervek stabilitását és sérülések, törések elkerülését . 

????

Számos sport-mozgás segíti az egyensúly megtartását ,de lényeges,hogy mindenki megtalálja a számára feltöltődést, stresszmentesítést segítő mozgásformát.

Én most jógaoktatóként az álló ászanák pozitív hatásait szeretném kiemelni.

Az álló ászanák javitják a koordinációt,a figyelmet, az összpontosítást ,fejlesztik a kisagyat, lenyugtatják az elmét és segítik az idegrendszeri folyamatok kiegyensúlyozását, a testünk feletti kontroll képességet és az izmok,inak , kötőszöveti képletek erősödésével az egyéb szervi funkciókat is.

????

Kezdésként érdemes egyszerűbb gyakorlatokat alkalmazni S légzéssel, befelé figyeléssel a csakrák kapcsolatát is megfigyelni, megérezni,hiszen az alsó területek erősítésével S a földdel való kapcsolódással tovább növelhetjük a belső stabilitást és az egyensúlyt/ ebben sokat segítenek az ülő, hős, álló és akár a lefelé néző kutya ászánák/is.

Az álló gyakorlatok kivitelezése során érdemes egy pontra fókuszálni,ha a természetben gyakorlunk akkor messzire tekinteni ,mellyel az előzőekben leírt pozitív hatások mellett pl.a látó , halló szervet is erősíthetjük illetve a természet színeit befogadva a csakrákra és a szervekre is jobban tudunk hatni.

Mozgásszervi állapotfelmérésre , kezelésre, egyéni, csoportos- kismama jógára szeretne bejelentkezni.

Keressen az alábbi elérhetőségeimen:

Berkiné Fehér Éva

Gyógytornász-gerincterapeuta

Manualterapeuta és jóga oktató

Energy és Doterra tanácsadó

Tel 06202285560

www.napforgo-gyogy-torna.hu