Kezelésekről bővebben

FDM terápia (fascia terápia)

A fascia körbeöleli az izmokat, izomcsoportokat, ereket, belső szerveket és idegeket, kialakítja az izmok és az emberi test formáját, segíti annak működését. A test egyes területeit egymáshoz rögzíti, másokat enged egymáshoz képest finoman elmozdulni. A fascia egy rugalmas, az izmokkal és csontokkal együtt mozduló szövettípus. Sérülések, stressz, rendszeresen ismétlődő mozdulatok hatására (akár erőteljes sportmozgás), illetve a kor előrehaladtával elveszti rugalmasságát és megrövidül, feszesebbé és tömörebbé válik. Ez a feszült fascia az izmokra és csontokra gyakorolt hatásán keresztül megváltoztatja testtartást és a test egyensúlyi helyzetét,ízületek állapotát ami fájdalmat, diszkomfort érzést,fáradtságot ,mozgássszervi panaszokat okozhat. A gravitáció erőteljes hatása nagymértékben befolyásolja a testtartást és a mozgást. Egy egyensúlyi állapotából kibillent test az erőforrásait nem képes megfelelően használni, így folyamatosan dolgoznia kell azért, hogy a gravitáció ellenében felegyenesedett helyzetben tudja magát tartani. Ezek következtében a testben merevség és fájdalom jelentkezhet, ami energiahiányhoz és fásultsághoz vezethet.

Többfajta technikát használok a kötőszövetek nyújtására,lazítására, és ezen keresztül a testtartás újrapozícionálására. A kezelés következtében visszaállítható a test megbomlott egyensúlyi helyzete s így sokkal könnyedebb, harmonikusabb és szabadabb mozgás jön létre a testrészek között ülés, járás, sportolás,légzés folyamán.Segíthet a megszokott és korlátozott mozgásminták felismerésében és ezeknek a megváltoztatásában korrigálásában, idegrendszeri és testi integrálásában.

Kinek és mikor,milyen problémára ajánlott a kezelés?

Gyerekeknél,felnőtteknél alkalmazható terápiás és preventiv céllal.

  • izom és ízületi fájdalmak ,mozgásproblémák kezelésére,csökkentésére,mozgástartomány növelésére
  • sérülés,műtét utáni rehabilitációban gyorsabb eredmény érhető el
  • amikor orvosi kivizsgáláskor nem találnak belső szervi panaszokat,de mégis vissza-visszatérő fájdalmakról panaszkodik a paciens (mozgásszervi,szervi)
  • gerincterápia kiegészítéseként,lumbágó,sérves panaszok
  • fejfájás,migrén kezelésére
  • epicondilitis
  • sportolók vissza-visszatérő sérülésének kiküszübölésére,teljesítmény fokozására

Mi történik a kezelés során?
A panaszok,fájdalomgesztikulációk,baleset körülményeinek megbeszélése után mozgásszervi tesztek következnek. A testbeszéden keresztül a beteg reakcióiból,visszajelzéseiből határozom meg,hogy melyik fajta kezelés szükséges a fasciák lazításához. Ezután a módszer speciális fogásaival történik a kezelés. A terápia befejezése után a mozgásszervi teszteket újra elvégeztetem,korrigálom.
A kezelés után fontos-e a pihenés, esetleg a sport szüneteltetése?
A terápia után a szervezetet, izomrendszert,idegrendszert terhelni kell, hogy a szervezet az elvárt funkciónak megfelelően regenerálja a szöveteket és hozzászokjon az újfajta terheléshez.
Hány kezelés szükséges?
Ez a probléma súlyosságától, akut vagy krónikus voltától is függ. Általában 2-3 terápia szükséges.
Gyakran több éve fennálló panaszok egy-két kezeléssel megszüntethetők.

Törés nélküli,de nagy fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó tünetek esetén a tehermentesítés és gyógyszeres kezelés helyett e  terápiával gyakran 1 kezeléssel sikerült megszüntetnem a panaszokat.

Referenciák,Paciens vélemények a kezelésekről,terápiás eredményekről