Kezelésekről bővebben

Triggerpont terápia 2.

A mozgásszervi problémákkal gyötört paciensek sokszor már annak is örülnek,hogy diagnosztizálják a panaszaikat.
A mozgásszervek fájdalmának hátterében sokszor csak izomkeményedés áll.Ezek a csomószerű megkeményedések a triggerpontok.
A Triggerpontok (TRP)vizsgálata során feltérékepezhető, hogy az érintett izom általában megrövidült.
Ha a spazmushoz egyéb tényezők is társulnak(sérülés,túlterhelés,fertőzés,tartási probléma,)akkor valószínübb a fájdalom kialakulása,melyre a triggerpont aktivizálódik.
A régóta fennálló triggerek gyengítik az izmot és az antagonista (másik oldali izomcsoport)izmának merevségét okozhatják.
Így valóságos,kisugárzó fájdalmakat produkáló TRP-k jöhetnek létre.
A TRP-ket nem könnyű megtalálni,mert általában nem ott okoz fájdalmakat ahol a valódi ok van(pl. a trapéz izomban-nyaki izom-elhelyezkedő TRP halántéki,álkapocs-, tarkó és lapockatáji panaszokat képes előidézni).
A TRP terápia hatására a kötőszövet lazulásával,fájdalom csillapodásával,idegrendszeri aktivitás csökkentésével jelentősen csillapodik a beteg stressz szintje.
A diagnózist műszerek nélkül ,tapintással a fájdalom helyének és a kisugárzási zónáknak megfelelően lehet felállítani.
Megfelelően végzett terápiával(a csomó centrumát megtalálva) 1-3 perc alatt csökkenthető(megszüntethető) a kötőszövet feszültsége.
Ez egy igen hatásos fájdalomcsillapító ,izom-ízületi állapot javulását segítő módszer ,mellyel (akár más manuális technikákkal együtt )gyors eredményeket lehet elérni,még az érzékeny betegeknél is.
Mint minden ilyen típusú terápia során itt is jelentkezhetnek még 1-2 napig fájdalmak,panaszok(akár izomlázszerű fajdalmak,véraláfutások..)