Kezelésekről bővebben

Önmagunkra,lazulásra hangolódva!

   Közelednek az ünnepek s ilyenkor gyakran kerülnek az asztalra az átlagosnál  fűszeresebb, zsírosabb, cukros ételek, ráadásul ebben az időszakban hajlamosak vagyunk kicsit többet is enni, mint amennyire valóban szüksége lenne a szervezetünknek. 

A gyomor megterhelése következtében kialakult puffadás,székrekedés,szélgörcsök és a gyomor fájdalmak nagyon meg tudják keseríteni a mindennapokat.

Ilyenkor nem csak a szerv megterheléséből adódó panaszokat észlelhetjük, hanem a kötőszőszövetes rendszer feszülése következtében kialakult közeli s távoli területek feszülését, energiahiányát is megtapasztalhatjuk/ezért lehetnek mozgásszervi panaszok, hát fájdalmak is, melyek elhízás esetén fokozottabban jelentkezhetnek/.

   Az emésztőrendszeri panaszok enyhítésében sokat segít egy kiadós séta,de célirányos  gyakorlatokkal, egyéb sportokkal,jógával,légzőgyakorlatokkal is enyhíthetjük a /vissza-visszatérő/ panaszokat.

A mély légzéssel járó gyakorlatok pozitívan hatnak az idegrendszerre ,lecsendesítik a tudatot és segítik a jelenre és a célokra való fókuszálást .

Túlevés okozta álmosság, fáradtság megszüntetésének orvoslására célszerűbb az  alvás-pihenés helyett/savképződés, emésztés lelassulása miatt további panaszok előidézője lehet/a kiadós sétát választani .Intenzív séta hatására fokozódik a szívműködés, intenzívebbé válik a vérkeringés és a szervek, izmok energiaellátása fokozódik.

Én megelőzésként azt javaslom, hogy télen is folytassuk a sportolást a akár a zárt térben való mozgást egészítsük ki a szabadban végzett mozgással. A téli sportolást meghálálja a test,hiszen nem szokik el a folyamatos terheléstől, így javul az állóképesség, a fizikai aktivitás és a szervek aktivitása is fokozódik/ pl.25%-kal csökken a cardiovascularis betegségek kockázata/.

A szabadtéri tevékenységek során a D vitamin pótlást is biztosíthatjuk, mely segíti a hormonális rendszer optimális működését és a Ca beépülését a szervezetbe.

Sokan hajlamosak a lehangoltságra ,mérgelődésre a téli hónapokban.A sport ennek elkerülésére egy jó módszer,ilyenkor a boldogsághormonok fokozatos termelődése ,a szervezet energiáinak összerendezettsége következtében boldogabbnak,kiegyensúlyozottabbnak érzi magát az ember.

Ami nagyon fontos,hogy télen se felejtsük el a sportolás előtti bemelegítést és az aktívitás utáni nyújtást,levezetést,mely fizikális és mentális szempontból is szükséges a szervezet számára.

Érdemes visszatekinteni a régi emberek életmódjára akik egyensúlyban élve a természettel jobban  követve a természet ritmusát ebben az időszakban sok olyan tevékenységet végeztek ami a pihenést,feltöltődést,befelé fordulás támogatását erősítette. Az esti fény megszűnésekor, a gyertya elfújása után hamarabb nyugovóra tértek és többet aludtak,így az optimális biológiai ritmus kialakításához szükséges éjszakai feltöltődés is biztosított volt /és a tavaszi megújhodás időszakában is segíthet ,hogy újult erővel kezdjünk neki a következő évnek és egy aktívabb időszakoknak a következő hónapokban/. Az adventi időszak misztériuma ezeket a lehetőségeket is támogatja.

Ezeket a ritmusokat segíthetjük meridián gyakorlatokkal, két agyféltekét összehangoló légző- , a hold-nap fázis ritmusára hangolódó, befogadó gyakorlatokkal.

A sportolás közben elpárologtatott folyadék pótlás elősegítését támogathatjuk- akár egy kis Kevély túra után -a korábban házunk táján, környezetünkben  begyűjtött csipkebogyó/immunerősítő/,levendula/lazítást segítő,görcsoldó/,citromfű/idegerősítő-immunerősítő/,katángkóró/emésztés támogató /gyógynövényekből készült tea valamelyikével vagy keverékével/.

Sőt a pohár tea elkortyolása során ,kicsit befelé figyelve megérezhetjük azt a dinamikát,pulzálást ami nagyon fontos az életben-az összehúzódás utáni,elernyedés,a nyugalom utáni aktivitás,a feszültség utáni ellazulás…-,s érdemes ezeket magunkban összegezve egy feszült, idegtépázó helyzetben,mint egy relaxációs gyakorlatot alkalmazni és ezzel a külső-belső feszültségeket elkerülni vagy adott esetben oldani.

Egészségben, Mozgásban,Feltöltődésben teljes Adventet kívánok Mindenkinek!

Berkiné Fehér Éva