Kezelésekről bővebben

Nehézlégzés várandósság alatt

Mi mindenre hat a légzés?

A légzés nyúltagyi befolyás alatt álló akaratunktól független működés, mely biztosítja a szervezet oxigén ellátását és életfontosságú funkcióit.
A helyes légzés jótékony hatással van a vérkeringésre, hormonális, keringési rendszer működésére és a szöveti funkciókra, izmok működésére is. Lassú légzéssel a paraszimpatikus idegrendszerre is tudunk hatni, s így segíthetjük az izomfeszülések, fájdalmak oldását és a stressz csökkentését.
A helyes légzés jótékony, kiegyensúlyozó hatással van az idegrendszeri folyamatokra. Megnyugvást segítő hatása révén segít a koncentrációban, a két agyfélteke harmonizálásában s akár a tanulásban is.
A gyors szájon át történő légzés energiahiányossá teszi a szervezetet, mely fáradékonyságot okozva mentális és fizikális blokkok előidézője lehet.
Mi okozza a nehézlégzést várandósság alatt?
.

Várandósság idején a nehézlégzésnek köze lehet a terhességi hormonszint emelkedéséhez illetve a baba által nyomás alá került szervek, szövetek funkcióváltozásához is.
A várandósság alatti progeszteron hormon szint növekedés aktiválja az agy légzésért felelős központját és ez légzési nehezítettséget okoz.
A várandósság harmadik szakaszában a méh és a baba növekedése, nyomást gyakorol a has- és a mellüregre, így megnehezítheti a rekeszizom mozgását és a tüdő illetve a hasi szervek funkcióját .
Főleg a 35-36. héten gyakori a nehézlégzés,gyomorégés és az emésztési nehezítettség .
A légzési nehézségektől nem kell megijedni,mert a baba a köldökzsinóron keresztül kap elég oxigént és a légzési panaszok a szülőcsatornába való beágyazódással többnyire teljesen megszűnnek.
Mit tehetünk a panaszok csökkentése, elkerülése érdekében?

Próbáljon minél többet mozogni és a várandóssághoz igazítottan sportolni/ pl.a jóga nagyon sokat segít a fizikai és lelki stabilitás megtartásában, a változás elfogadásában,anyaságra való felkészülésben/.
A mozgás mellett fontos a helyes légzés elsajátítása,mely a fájdalmak feszültségek oldásában is segít.
Próbáljon minél több időt szakítani a pihenésre ,relaxálásra .
A lazító technikák rendszeres alkalmazása segíti a testi funkciók megismerését ,a tudat ellazítását,az új befogadását, és a szülésre való felkészülést.
A várandósság 3. trimeszterétől kerülje a háton fekvést.
Figyeljen az egyenes testtartásra állás, járás,ülés során / ebben sokat segítenek a rendszeresen végzett torna,jóga és a testtartást stabilizáló gyakorlatok /
Fogyasszon kellő mennyiségű ásványi anyagot és folyadékot .
Figyeljen az egészséges étkezésre , nagy súlytöbblet kerülésére ,mely a belszervi funkciók nehezitése mellett az izom és kötőszövetes rendszert is terheli és a gerinc mentén lévő felfüggesztések blokkjait okozva további nehézségeket / fájdalmakat../ is okoz.
Masszázzsal, craniosacralis lazításokkal segíthetjük a feszültségek oldását-/baba és a mama is nagyon kedveli e kezeléseket/.

Mozgásszervi állapotfelmérés , kezelés,jóga, kismamajóga órára való jelentkezés igénye esetén keressen bizalommal az alábbi elérhetőségeken:
Berkiné Fehér Éva
gyógytornász-gerincterapeuta
Manualterapeuta és jóga, kismama jóga oktató