Kezelésekről bővebben

Kötőszöveti elváltozások kezelése FDM terápiával.

    A fascia a kötőszövet bizonyos része,mely részt vesz a mozgás létrehozásában a szervek védelmében,rögzítésében.                                            Az embrionális fejlődés során a mezodermából kifejlődött két-három rétegű szövet beburkolja az egész szervezetet és mozgás során rugalmasságának köszönhetően alkalmazkodik a hely és helyzetváltoztatáshoz,mozgáshoz.
 Rugalmasságát,energiatároló képességét egy kollagén nevű fehérje biztosítja,melynek termelődése az életkor előrehaladásával csökken.           

A szövetben lévő mozgás-,test-(proprioceptorok) és fájdalomérzékelő receptorok folyamatosan impulzusokat küldenek az idegrendszernek,mely visszacsatolása révén normál esetben segíti a folyamatos korrekciókat és az egyensúlyozást.                                                                                                              
Sérülések,stressz, rendszeresen ismétlődő mozdulatok hatására (akár erőteljes sportmozgás), illetve a kor előrehaladtával elveszti rugalmasságát és megrövidül, feszesebbé és tömörebbé válik. Ez a feszült fascia az izmokra és csontokra gyakorolt hatásán keresztül megváltoztatja testtartást és a test egyensúlyi helyzetét,ízületek állapotát ami fájdalmat, diszkomfort érzést,fáradtságot ,mozgásszervi panaszokat okozhat. Sérülés,műtét következtében létrejött szöveti elváltozások hatására a rétegek összetapadnak(vízmegkötő képességük csökken..),megvastagodnak és rugalmatlanná válnak,mely megakadályozza a szövetek mozgását és funkcióit. Szöveti elváltozások esetén kevesebb(+ hibás)információ érkezik a perifériáról és a szervezet szöveti feszülése révén fájdalommal jelzi a szervezetnek,hogy korrekcióra van szükség.A fájdalom a szervezet jelző-védekező reakciója az agy felé.                                                                                   

Mivel a kötőszövet testsúlyunk 1/3 részét képezi és ezen szövet tele van fájdalomérzékelő receptorokkal(a jelen kutatások szerint is ennek a szövetnek a funkcióromlása okozza a fájdalmak 95%-t),ezért kötőszöveti terápiákkal,manuális technikákkal ezek az eltérések a legtöbb esetben gyorsan,hatékonyan kezelhetők.                                                                                 

 A fasciaterápia tudományos alapjait Stephen Typaldos amerikai orvos tette le,kinek elvei szerint 6-féle minta alapján diagnosztizálhatók és kezelhetők a kötőszöveti elváltozások.                                                                                           A szervezetet teljes egészében beburkoló (mint egy zárt rugalmas fejet is átölelő védőruha))speciális szövet bármely részének sérülése következtében egy távoli területen is létrejöhetnek panaszok,ezért a diagnózis felállításához és a kezelési terv ( technika kiválasztásához)            összeállításához  nagyon fontosak a beteg testbeszéddel történő visszajelzései. Ezek a gyakran (a szövetekben lévő nagy mennyiségű fájdalomérzékelő receptorok ingerlése miatt)nem kis fájdalommal járó kezelések legtöbbször azonnal tünetmentességet okoznak.                                                                                         

Több éves elváltozások,vissza-visszatérő panaszok kezelése picit több időt igényelhet,mert a szöveti elváltozások(Calcium lerakódások, letapadások..) miatt több idő szükséges a helyreállításhoz.Csontos,izmos,szalagos és belső szervi funkciók,eltérések is korrigálódnak egy-egy kezeléssel.  

Kinek mikor és milyen problémára ajánlott a kezelés?

Gyerekeknél,felnőtteknél alkalmazható terápiás és preventiv céllal.

  • izom és ízületi fájdalmak ,mozgásproblémák kezelésére,csökkentésére,mozgástartomány növelésére
  • sérülés,műtét utáni rehabilitációban gyorsabb eredmény érhető el
  • amikor orvosi kivizsgáláskor nem találnak belső szervi panaszokat,de mégis vissza-visszatérő fájdalmakról panaszkodik a paciens (mozgásszervi,szervi)
  • gerincterápia kiegészítéseként,lumbágó,sérves panaszok
  • fejfájás,migrén kezelésére
  • epicondilitis
  • sportolók vissza-visszatérő sérülésének kiküszübölésére,teljesítmény fokozására

A kezelés részeként otthoni gyakorlatokat is kap a beteg,melynek pontos kivitelezése és elvégzése nagyon fontos a szinten tartás,funkció-,mozgás-egyensúly javítás, idegrendszeri visszajelzés illetve a megszokott rossz mozgásminta korrigálása érdekében. A manuális technikákkal az öngyógyító folyamatok beindításával, serkentésével a terapeuta irányt mutat az egészség felé,de fontos ,hogy adott esetben a beteg felismerje,hogy az életmód javaslatok betartásával,változtatva a korábbi mozgásszegény  életmódján, rossz testtartásán, (étkezésén,napi ritmusán…)tudjuk elérni a tartós állapot- és életminőség javítását.

http://www.napforgo-gyogy-torna.hu/about/berkine-feher-eva-gyogytornasz/mar-nem-faj-fdm-terapias-tapasztalatok/