Kezelésekről bővebben

Már nem fáj!-FDM terápiás tapasztalatok 2018-2019

 • Egy éve kezdtem el tanulni és gyakorlatban alkalmazni a Typaldos féle FDM terápiát,mely azóta nekem egyik kedvenc technikám lett. A képzés alatt sok történetet hallottam terápiás eredményekről,gyógyulásokról,de nincs annál csodálatosabb érzés amikor ezt terapeutaként az ember a saját paciensei szájából hallja és a kontrollvizsgálati eredmények,fájdalom tesztek és mozgásvizsgálatok megismétlésekor a látványos gyors eredményeket megtapasztalja.Szeretném ha minél több paciens ,egészségügyi szakember,orvos megismerné e technikát,mely a mozgásszervi sérülések jelentős százalékában azonnali jó eredményeket ( fájdalommentességet ,funkció javulást) produkál.                                                                                                                                                                                                                                                                      Az FDM terápia a kötőszövetek funkciójának helyreállítását segítő fájdalomcsillapító manuális terápia.A fascia szervezetünk legnagyobb érzékszerve! Titokzatos szövet a bőr alatt, hiszen összeköti egymással a sejtjeinket. Minden izmot, szervet, szalagot, csontot, az-az szövetet körbefog, azoknak tartást ad, ezáltal összeköti őket egymással. A védelmet biztosító funkción túl érzékelő szervként is működik. A fascia szövetében rendkívül sok receptor található, többek között pl. azok, amelyek a test térbeli helyzetéről a legfontosabb információt szolgáltatják a központi idegrendszer számára.A jelenlegi kutatások szerint a sérülések nagy része a kötőszövetes elemek sérüléséből adódódik (fájdalom és funkció romlás 95 %-a fascia eredetű),ezért e képletek hatékony kezelésével gyorsan csillapítható a fájdalom és korrigálható a rossz mozgásminta.
  Ezen okok miatt számos olyan megbetegedés válik az FDM-mel kezelhetővé, amiket az eddigi terápiák nem tudtak megoldani, vagy csak hosszú távon mutattak eredményeket .                                                  A hagyományos terápiákkal ellentétben a kezelést követően terhelni,mozgatni kell a végtagot,mely segít a salakanyag eltávolításban,ízületi folyadék áramoltatásában,izom és kötöszöveti elemek regenerálásában,öngyógyító folyamatok aktiválásában.

       

Egy-két példa:


 • A csodák helyben történnek! Férjem vádlijával időnként baj van és olyankor alig tud járni. Talán meghúzta, nem tudjuk és a sebészeten se mondtak semmit. Menjen ortopédiára. Kapott rugalmas pólyát meg krémeket, hatás nulla, viszont pénteken mennénk nyaralni. Nem voltunk feldobva. Szomszédasszony kiszúrta, hogy sántít és beinvitálta egy kezelésre. Fél óra elteltével sántítás nélkül tért haza! Mert ismer valami új orvosi módszert. Úgyhogy engedjétek meg, hogy ismét jó szívvel ajánljam Nektek! “(Vélemény:FDM terápiáról:F.Bernadett  2018.06.13). 
 • Sérülést követően jelentkezett nálam egy 8 éves kislány az édesanyjával. Törést nem diagnosztizáltak az orvosi viszgálatok során,de a terápia részeként több hetes tehermentesítést javasoltak.Így mankóval érkezett  a kis paciens aki nagy fájdalmakról számolt be.A terápia FDM ,mamuális technikákból és triggerpont kezelésből állt. Egy óra kezelés után a vizsgálati teszteket elvégezve,teljes terheléssel,fájdalom nélkül járt,guggolt,ugrált és mankó nélkül távozott.(2018 nyara)
 • Nagy fájdalommal járó sportsérülések a panaszok súlyosságától függően egy-két kezeléssel teljesen megszüntethetők (leggyakrabban azonnal folytathatja a sportmozgásokat) 2018 nyara…
 • Több éve fennáló vállizületi panaszok (fájdalom,mozgásbeszükülés-váll vonala fölé és hát mögé nehezen emelhető a kar,izomerő csökkent) három kezeléssel teljesen megszüntek. (2018 szept.)
 • 16 éves lány térdsérülést szenvedett. Három hetes tehermentesítés után kértek hozzám időpontot. A kezelést megelőző vizsgálat jelentős fájdalmakat,mozgásbeszűkülést,izomerő csökkenést mutatott. Mankóval minimális terheléssel érkezett a rendelőmbe.Egy órás olykor fájdalmas kezeléssel a panaszai megszüntek. Két lábon állás,teljes terhelés során tapasztalt korábbi fájdalom,merevség,bizonytalanság és félelem teljesen megszünt.Mankó nélkül távozott .Természetesen a legyengült izomzatot a továbbiakban is erősíteni kell. (2018 dec.)
 • Könyök törés és vállsérülés (-csontvelő gyulladás utáni több ízületet érintő panaszokat (illetve izom,szalag+ nagyfokú ízületi kopás okozta fájdalom miatt protézist javasoltak) követően nagyfokú mozgásbeszüküléssel(nem tudta felemelni a karját)jelentkezett nálam egy hölgy.A könyök fájdalmak és izomfeszülések két kezeléssel megszüntek. A vállizület nagymértékű mozgásbeszükülése (mely aktív és passzív mozgatásnál is tapasztalható volt) három kezeléssel szinte teljesen megszünt. Hetente többször  (FDM+Triggerpont terápiára)kell még jönnie ,illetve otthon is rendszeresen tornázik,de már nem szorul külső segítségre. A kéz izmai még gyengék,de a hétköznapi tevékenységek (fogmosás,öltözés..)nem okoznak problémát (10 napja még igen) és az ízületi mozgások ( a mozgástartomány szinte teljes százalékában )fájdalommentesek. (2019 01.-) Következő 2 kezelésnél a passzív mozgások fájdalommentesek,pontosabban-könnyebben kivitelezhetőek.Háton fekve minden mozgástartományban szabadon mozog a karja.Ülve (itt a gravitáció ellen nehéz a gyakorlatok kivitelezése) magasabb tartományban könnyedén mozog a kar,könyökmozgások szabadok. (2019.01.14) Két nap múlva a kar teljes előre emelése (hajlított karral) ülve-már önnállóan megy.  (2019.01 23)a kar emelése segítség nélkül a test mellett,és háton fekve teljes mozgástartományban fájdalommentesen  (szalagos ,erősítő gyakorlatok háton fekve már könnyedén mennek)+Súlyzós gyakorlatok háton fekve (01.29)Bár a korábbi orvosi vizsgálat szerint javulásra nem-nagyon számíthatott,a komplex kezelésekkel elértük,hogy a hétköznapi mozgásokat fájdalommentesen végzi (főzés,kézzel való munkálatok,ágyazás…)amikor a fej felé kitartással kell megemelnie tárgyakat az még nehézséget okoz,de a kar mozgásai a mindennapi rutinfeladatokban nem okoznak már problémát (04.).
 • Foci sérülés (törés nélküli) után az orvos teljes tehermentesítést javasolt a paciensnek. A beteg mankóval érkezett a rendelőmbe.60 perces FDM+ triggerterápiás kezelés után mankó nélkül távozott. A továbbiakban is szükség volt még 2-3 kezelésre,melyek a mozgástartomány növelésére és a lágyrész-kötőszöveti elváltozások,rövidülések kezelésere irányultak.A 3. kezelés után visszatért a spotoláshoz.(2019.jún-júl.)
 • Töréssel járó bokasérülésnél sokkal rövidebb ideig tartott a rehabilitációs fázis.Hamar folytatni tudta a paciens a sportolást
 • Törés nélküli bokasérülésnél 3 kezelés után visszatérhetett a paciens a sportoláshoz (futás,foci,nagy terheléssel járó edzések 10-15 km-es futás)10. 01.
 • Hirtelen rándulást követő sérülésnél,melynél műtétet javasolt a szakorvos 6 terápia után jelentős mozgástartomány növekedést,fájdalom megszünését és izomerő növekedést értünk el(sajnos a sérülést követő 5 hónapig nem tornázott,nem kapott kezelést,mely lassította a gyógyulás folyamatát)A napokban már súlyzós gyakorlatokat végez,terhelhető és csak a mozgás utolsó fázisában van fájdalom (kezelési eljárások:FDM ,trigger terápia,fasciaterápia,relaxációs módszerek,osteopátiás technikák,aktív torna)Osteopátia sokat segített a mentális blokkok oldásában,izmok tudatos lazításában,félelem megszüntetésében.2019.10.02.
 • Lumbális,deréktáji fájdalmak kezeléséhez többnyire 1-2 alkalmas kezelés elegendő(10.03.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.