Kezelésekről bővebben

Már nem fáj!-FDM terápiás tapasztalatok+ paciens vélemények (FDM,komplex és osteopatiás kezelésekről a(2018-2024)

 • 2018- ban kezdtem el tanulni és gyakorlatban alkalmazni a Typaldos féle FDM terápiát,mely azóta nekem egyik kedvenc technikám lett. A képzés alatt sok történetet hallottam terápiás eredményekről,gyógyulásokról,de nincs annál csodálatosabb érzés amikor ezt terapeutaként az ember a saját paciensei szájából hallja és a kontrollvizsgálati eredmények,fájdalom tesztek és mozgásvizsgálatok megismétlésekor a látványos gyors eredményeket megtapasztalja.Szeretném ha minél több paciens ,egészségügyi szakember,orvos megismerné e technikát,mely a mozgásszervi sérülések jelentős százalékában azonnali jó eredményeket ( fájdalommentességet ,funkció javulást) produkál.                                                                                                  Mióta ez előző sorokat leírtam eltelt 2 év és komplex terápiákat kezdtem el alkalmazni. Triggerpont , kötőszöveti , FDM terápia és a osteopátiás kezeléseket kombinálom( mostanság az osteopatia vált kedvencemmé,mert talán itt még jobban az egységre kell összpontosítani,hiszen az izom,ideg,csont, kötőszövet kapcsolatok nyomonkövetése mellett a szervek kezelésével is foglalkozunk) Ezen terápiákkal sokszor a belső szervi és távoli területeken létrejött panaszok is csökkennek.Igy ezen javulások,eredmények is megtalálhatók ezen az oldalon.                                                                                   Hálásan köszönöm a páciensek lelkesítő sorait,melyek tovább ösztönöznek az új technikák megtanulásában  és az a felmerülő nehézségek  áthidalásában.                                                                                                                                                                                                                                  Az FDM terápia a kötőszövetek funkciójának helyreállítását segítő fájdalomcsillapító manuális terápia.A fascia szervezetünk legnagyobb érzékszerve! Titokzatos szövet a bőr alatt, hiszen összeköti egymással a sejtjeinket. Minden izmot, szervet, szalagot, csontot, az-az szövetet körbefog, azoknak tartást ad, ezáltal összeköti őket egymással. A védelmet biztosító funkción túl érzékelő szervként is működik. A fascia szövetében rendkívül sok receptor található, többek között pl. azok, amelyek a test térbeli helyzetéről a legfontosabb információt szolgáltatják a központi idegrendszer számára.A jelenlegi kutatások szerint a sérülések nagy része a kötőszövetes elemek sérüléséből adódódik (fájdalom és funkció romlás 95 %-a fascia eredetű),ezért e képletek hatékony kezelésével gyorsan csillapítható a fájdalom és korrigálható a rossz mozgásminta.
 • Ezen okok miatt számos olyan megbetegedés válik az FDM-mel kezelhetővé, amiket az eddigi terápiák nem tudtak megoldani, vagy csak hosszú távon mutattak eredményeket .                                                  A hagyományos terápiákkal ellentétben a kezelést követően terhelni,mozgatni kell a végtagot,mely segít a salakanyag eltávolításban,ízületi folyadék áramoltatásában,izom és kötöszöveti elemek regenerálásában,öngyógyító folyamatok aktiválásában.

       

Egy-két példa:


 • A csodák helyben történnek! Férjem vádlijával időnként baj van és olyankor alig tud járni. Talán meghúzta, nem tudjuk és a sebészeten se mondtak semmit. Menjen ortopédiára. Kapott rugalmas pólyát meg krémeket, hatás nulla, viszont pénteken mennénk nyaralni. Nem voltunk feldobva. Szomszédasszony kiszúrta, hogy sántít és beinvitálta egy kezelésre. Fél óra elteltével sántítás nélkül tért haza! Mert ismer valami új orvosi módszert. Úgyhogy engedjétek meg, hogy ismét jó szívvel ajánljam Nektek! “(Vélemény:FDM terápiáról:F.Bernadett  2018.06.13). 
 • Sérülést követően jelentkezett nálam egy 8 éves kislány az édesanyjával. Törést nem diagnosztizáltak az orvosi vizsgálatok során,de a terápia részeként több hetes tehermentesítést javasoltak.Így mankóval érkezett  a kis paciens aki nagy fájdalmakról számolt be.A terápia FDM ,manuális technikákból és triggerpont kezelésből állt. Egy óra kezelés után a vizsgálati teszteket elvégezve,teljes terheléssel,fájdalom nélkül járt,guggolt,ugrált és mankó nélkül távozott.(2018 nyara)
 • Nagy fájdalommal járó sportsérülések a panaszok súlyosságától függően egy-két kezeléssel teljesen megszüntethetők (leggyakrabban azonnal folytathatja a sportmozgásokat) 2018 nyara…
 • Több éve fennálló vállízületi panaszok (fájdalom,mozgásbeszűkülés-váll vonala fölé és hát mögé nehezen emelhető a kar,izomerő csökkent) három kezeléssel teljesen megszűntek. (2018 szept.)
 • 16 éves lány térdsérülést szenvedett. Három hetes tehermentesítés után kértek hozzám időpontot. A kezelést megelőző vizsgálat jelentős fájdalmakat,mozgásbeszűkülést,izomerő csökkenést mutatott. Mankóval minimális terheléssel érkezett a rendelőmbe.Egy órás olykor fájdalmas kezeléssel a panaszai megszűntek. Két lábon állás,teljes terhelés során tapasztalt korábbi fájdalom,merevség,bizonytalanság és félelem teljesen megszűnt.Mankó nélkül távozott .Természetesen a legyengült izomzatot a továbbiakban is erősíteni kell. (2018 dec.)
 • Könyök törés és vállsérülés (-csontvelő gyulladás utáni több ízületet érintő panaszokat (illetve izom,szalag+ nagyfokú ízületi kopás okozta fájdalom miatt protézist javasoltak) követően nagyfokú mozgásbeszűküléssel(nem tudta felemelni a karját)jelentkezett nálam egy hölgy.A könyök fájdalmak és izomfeszülések két kezeléssel megszűntek. A vállízület nagymértékű mozgásbeszűkülése (mely aktív és passzív mozgatásnál is tapasztalható volt) három kezeléssel szinte teljesen megszűnt. Hetente többször  (FDM+Triggerpont terápiára)kell még jönnie ,illetve otthon is rendszeresen tornázik,de már nem szorul külső segítségre. A kéz izmai még gyengék,de a hétköznapi tevékenységek (fogmosás,öltözés..)nem okoznak problémát (10 napja még igen) és az ízületi mozgások ( a mozgástartomány szinte teljes százalékában )fájdalommentesek. (2019 01.-) Következő 2 kezelésnél a passzív mozgások fájdalommentesek,pontosabban-könnyebben kivitelezhetőek.Háton fekve minden mozgástartományban szabadon mozog a karja.Ülve (itt a gravitáció ellen nehéz a gyakorlatok kivitelezése) magasabb tartományban könnyedén mozog a kar,könyökmozgások szabadok. (2019.01.14) Két nap múlva a kar teljes előre emelése (hajlított karral) ülve-már önállóan megy.  (2019.01 23)a kar emelése segítség nélkül a test mellett,és háton fekve teljes mozgástartományban fájdalommentesen  (szalagos ,erősítő gyakorlatok háton fekve már könnyedén mennek)+Súlyzós gyakorlatok háton fekve (01.29)Bár a korábbi orvosi vizsgálat szerint javulásra nem-nagyon számíthatott,a komplex kezelésekkel elértük,hogy a hétköznapi mozgásokat fájdalommentesen végzi (főzés,kézzel való munkálatok,ágyazás…)amikor a fej felé kitartással kell megemelnie tárgyakat az még nehézséget okoz,de a kar mozgásai a mindennapi rutinfeladatokban nem okoznak már problémát (04.).
 • Foci sérülés (törés nélküli) után az orvos teljes tehermentesítést javasolt a paciensnek. A beteg mankóval érkezett a rendelőmbe.60 perces FDM+ triggerterápiás kezelés után mankó nélkül távozott. A továbbiakban is szükség volt még 2-3 kezelésre,melyek a mozgástartomány növelésére és a lágyrész-kötőszöveti elváltozások,rövidülések kezelésere irányultak.A 3. kezelés után visszatért a spotoláshoz.(2019.jún-júl.)
 • Töréssel járó bokasérülésnél sokkal rövidebb ideig tartott a rehabilitációs fázis.Hamar folytatni tudta a paciens a sportolást
 • Törés nélküli bokasérülésnél 3 kezelés után visszatérhetett a paciens a sportoláshoz (futás,foci,nagy terheléssel járó edzések 10-15 km-es futás)10. 01.
 • Hirtelen rándulást követő sérülésnél,melynél műtétet javasolt a szakorvos 6 terápia után jelentős mozgástartomány növekedést,fájdalom megszűnését és izomerő növekedést értünk el(sajnos a sérülést követő 5 hónapig nem tornázott,nem kapott kezelést,mely lassította a gyógyulás folyamatát)A napokban már súlyzós gyakorlatokat végez,terhelhető és csak a mozgás utolsó fázisában van fájdalom (kezelési eljárások:FDM ,trigger terápia,fasciaterápia,relaxációs módszerek,osteopátiás technikák,aktív torna)Osteopátia sokat segített a mentális blokkok oldásában,izmok tudatos lazításában,félelem megszüntetésében.2019.10.02.
 • Lumbális,deréktáji fájdalmak kezeléséhez többnyire 1-2 alkalmas kezelés elegendő(10.03.)
 • 1,5 hónapja fennálló boka és sarokfajdalmak kezelése (FDM+triggerpont,triggerband) után egy pár órával ezt az üzenetet kaptam  :   Kedves Éva! Csodát tettél a bokámmal! Alig-alig fájdogál egy picit! Köszönöm S.Gábor ( 2019. 10.28)
 • Egy kezeléssel a nyaki -háti panaszok teljesen megszűntek (11.12)
 • Bal váll fájdalom és mozgástartomány csökkenés,nagyfokú beszűkülés miatt kezdtük el a tornát.A kezelés kezdete óta fokozatosan javul a bal vállam mozgástartománya,ismét megközelíti a normál tartományt,a fájdalom eltűnt.A mindennapi mozgásban nem érzem a panaszokat. (Pbj. Sanics Tibor 2019.12.09. )

         ,,Nagyon professzionális a kezelés,                   ezért már ajánlottam is másnak”                             (Mike Gitta 2020.02)

,,Három helyen tört a bal csuklóm, az orsócsont távolabbi végéből le is tört egy kis darab. Ezért műteni kellett, egy titánlemez és 9 csavar van benne.Négy hétig volt rajta gipsz, amikor levette az orvos úgy éreztem, mintha nem is az enyém lenne az alkarom. Erőtlen, fájdalmas, mozgásképtelen volt.Sem a csuklómat, sem az ujjaimat nem tudtam mozgatni, ill. nagyon limitáltan, ha mozgattam, fájdalmas volt.

Éva négy nappal a gipsz levétele kezdte meg a gyógytornát. Hetente kétszer jártam hozzá. A foglalkozás első felében saját készítésű növényi olajokkal masszírozta a csuklót, a csukló fölötti részt, a tenyeremet és az ujjaimat. Nagyon jól esett és jól föllazultak az izmaim, csökkent a fájdalom. Mindig figyelembevette a visszajelzéseimet az esetleges fájdalomról és annak mértékéről. A foglalkozás második részében kezdtük a gyógytornát, én csináltam az általa mondottyakorlatokat.  Az elején még nagyon nehezen mentek a gyakorlatok, forgatások, stb. de egy hét, 10 nap után éreztem a javulást, hogy sokkal ügyesebb vagyok.

A negyedik, ötödik alkalom után látványos javulást, fejlődést éreztem és nemcsak én éreztem , Éva is látta az előrehaladást. Mindig kaptam házifeladatot,foglalkozás után írásban elküldte, hogy milyen gyakorlatokat csináljak, ezeket szorgalmasan csináltam is. Mindig megbeszéltük, mit éreztem az előzőfoglalkozás óta, van-e fájdalmam, milyen meglátásaim vannak. Szerintem nagyon szakszerűen csinálja, amit csinál, meglátszik a sok szakmai plusz, amit az évek során elvégzett. Én legalábbis így látom és gondolom. Hálás vagyok Neki, hogy ilyen szépen és gyorsan gyógyult a csuklóm( Mike Gitta 2020.05.)”osteopátiával kombinált kezelések

         ,,Nagyon érdekes,hogy rögtön a                       kezelés alatt és után lehetett érezni a             hatást.Eleinte picit kellemetlen(de                 nem mindenhol) aztán egyre jobb                 érzés. Nehéz megfogalmaznia, talán a           legtalálóbb,hogy megkönnyebbül a               testem.”(osteopatiás kezelés(S. Ágnes             2020.02.)

 ,,Combnyaktörésemet követően csípőprotézis beültetésre került sor. A műtétet követően a lábadozási időszakban Éva segítette felépülésemet. Kedvessége, szakértelme, figyelmesség nagyban hozzájárult,hogy napról-napra ügyesebben mozgok már. A gyógytorna mellett jó tanácsokkal látott el a gyógynövények alkalmazásával kapcsolatban. Hálásan köszönöm neki a közreműködést,segítséget, igazán jó szívvel ajánlom Őt mindenkinek ( Lévai Istvánné,2020. május)”

🙂

Egy szerencsétlen esés következtében könyök zuzodást szenvedtem, ami megnehezítette a mindennapokat, még a fésülködés is gondot okozott.. Már az első terápia után minimális fájdalommal, bátran használtam a sérült kezemet! (Osteopátiás,Fdm és trigger terápia)Mindenkeppen ajánlanám a terápiát, a gyorsabb gyógyulás érdekében!   (K.V.Zsuzsa 2020.10.13

🙂

2020. júniusában „extrém” ágyéki porckorong sérvet állapítottak meg nálam, melyet az orvosok azonnal műteni akartak, mivel minimális esélyt láttak a műtét nélküli gyógyulásra. Ennek ellenére szerencsére elkezdték a konzervatív kezelést, melyre jól reagáltam, így 5 nap múlva műtét nélkül engedtek ki a kórházból. Otthon azonban sajnos másfél-két hónapon át nem tudtam megoldani, hogy eljárjak kezelésekre, az online illetve egyedül végzett gyógytorna pedig lassú és viszonylag kevés javulást hozott. Így 7 hét múlva a kontrollvizsgálaton az orvos minimális gyógyulást állapított meg. Ennek következtében ismét, most már nyomatékosabban műtétet javasolt, ám mivel éppen szabadságra készült, kaptam még egy hetet, hogy megbarátkozzak a műtét gondolatával, melyet természetesen ismét nagyon szerettem volna elkerülni. Ez alatt az egy hét alatt azonban végre lehetőségem nyílt megkezdeni a manuálterápiás kezelést, mely több módszer egyénre szabott ötvözése. A második kezelés után már elkezdtem érezni a javulást, de ugrásszerű gyógyulás a harmadik kezelés után következett be, szinte egyik napról a másikra. Végre fájdalomcsillapítók nélkül tudtam végigcsinálni a napot, és nem kellett egész nap feküdni, sok órán keresztül tudtam talpon lenni (ez korábban elképzelhetetlen volt). A negyedik kezelés után, a kontroll után egy héttel boldogan hívtam fel az orvost, hogy sikerült a lehetetlen, amire szinte semmi esélyt nem látott, hogy rohamosan megindult a gyógyulásom, és gyógyszer nélkül tudok újra majdnem mindent csinálni otthon. Ő is örült neki, így a műtétről végérvényesen letettünk. Még egy hét elteltével már munkába is mentem, persze eleinte csak rövidített munkaidőben. A kezeléseket később is folytattam, a javulás azóta is folyamatos. Két hónap elteltével a fájdalom szinte teljesen elhanyagolható, és tényleg szinte mindent tudok már csinálni, munkába járni, vásárolni, takarítani stb. Az emelésekkel azóta is óvatos vagyok, naponta gyógytornázom, de így tökéletesen megoldhatók a mindennapok. Nem jöttem még helyre 100%-osan, de sokat számít, hogy a sérv megjelenése után kimaradt másfél-két hónap, mely alatt nem tudtam a kezeléseket még elkezdeni, Ha azonnal el tudtam volna járni a manuálterápiára, valószínűleg sokkal hamarabb meggyógyultam volna. Számomra így is nagy öröm, hogy kétszer is sikerült a műtétet elkerülni, holott erre az orvosok alig láttak esélyt. A teljes gyógyulásig pedig továbbra is járni fogok a kezelésekre.(2020. november. 4. Nagy A.)

 • Mozgásszervi panaszokkal jelentkeztem(nyak,váll,hát).A 3. Kezelés után jelentős enyhülést tapasztaltam.Örölök,hogy a lakóhelyem közelében ilyen professzionális lehetőséget találtam(gyors javulást tapasztaltam a craniosacralis terápiával)- 2021.01.R. M. Pbj.
 • Visszagondolván a 2020-as évre, a világért, emberekért, magunkért való aggódásom mellett csupa-csupa jó dolgot találtam – nagy szeretettel mondok hálát nektek is!S bár derekam idei összeesése maga nem volt egy pozitív élmény, de a folyamat, a belőle való kilábalás, a tőletek kapott sok segítség, hozzátartozó gondolat nagyon is. Köszönet érte! Saját Útban gazdag új évet kívánva, hálával P. András(2021 január 1)
 • A csoportos online torna nagyon jó(2021.01. V.K.)
 • A Schroth gerinctorna professzionális (2021.01. E.Erika)

Köszönöm szépen a segítséget nagyon hatàsos volt. (2021.04.G.T)

 • 1 kezelés után megszüntek a nagy fájdalmak,ülás-állás nehézségei és a fájdalom erőssége10-ről-1-re minimalizálódott (2021.05 M.Á)
 • Csodákat művelsz /2022.02. J /