Új év -Új kezdet-célirányos tervekkel könnyebben

Az év vége, illetve az újév éjszakája egyfajta lezárás mindenki számára.
Ilyenkor szokás valamilyen módon- az ünnepelés mellett -az elmúlt esztendőben megvalósított pozitív dolgokat összegezni és új célokat kitűzni.
Sokan ilyenkor tesznek valamilyen fogadalmat, hogy miben lesz más a következő esztendő, mint az előző.

A legtöbb cél általában az egészséghez, fogyáshoz, életmódváltáshoz kötődik, melyet érdemes célzottan, túlvállalás nélkül az egyéni adottságokhoz igazodva megtervezni.

Hogyan érdemes tervezni?

Mit tegyünk, hogy a kezdeti lelkesedés ne vesszen el?

 • Tűzzünk ki konkrét célt/ nevezzük meg, hogy mikor kezdjük és milyen formában fogjuk véghez vinni ,megadva ehhez a konkrét lépéseket heti-napi időtartamot
 • Tegyük mindent mérhetővé 
 • Olyan célt, célokat válasszunk ami elérhető, vállalható, személyiségünkhöz , életünk- családi ritmusához ..igazítható
 • Szeressük, végezzük szívesen , örömmel / figyeljünk a határok és a fokozatosság betartására /
 • Fontos az időzítés/ rövid, hosszútávú cél – határidő / pl.áprilisra fogyok 10 kg.ot/ 
 • Készüljünk fel: tervek készítése, tudásanyag gyűjtése ,ha kell tanácsadó felkeresése
 • A sport kiválasztása mellett a célunk eléréséhez szükség lehet más segítségre is/ étkezés normalizálás, vitamin pótlás, táplálékkiegészítő alkalmazás../

Fontos figyelembe venni az egyéni adottságainkat , állóképességet, terhelhetőséget.

A sport csak akkor lesz élvezetes, ha ehhez igazítjuk a terhelést, különben a nem megfelelő eredmény  vagy kudarcélmény miatt hamar elveszíthetjük a motivációt.

A túlzott megerőltetés, nem megfelelő gyakorlás ,egyenletesen terhelés pedig  balesetveszélyes vagy hosszú távú terhelés esetén statikai elváltozások előidézője lehet.

 • Dokumentálás, összegzés sokat segít a nehézségek túllendítésében/és a sikerek feltérképezésénél/
 • Siker esetén jutalmazzuk meg magunkat 
 • Fogadjuk el, hogy pihenésre is szüksége van a szervezetünknek /arányok betartása is cél/
 • Érdemes közösségekhez is csatlakozni , együtt sportolni, együtt fejlődni- ez nagy húzóerő 

Egy új sport kiválasztása során segítség lehet egy mozgásszervi állapotfelmérésre is,melyben gyógytornászként feltérképezem az emberi testet /izom, ízületi funkciókat..terhelhetőséget/ és szükség szerint korrigálom/manuálterápia,oszteopátiás korrekciók/ a blokkokat, melyek hátráltathatják ,nehezíthetik a  választott sportban való kiteljesedést.

Strukturális elváltozások esetén olyan sportot választunk ami a testi adottságoknak megfelel/pl.Scoliozis esetén ne féloldalas sportot/ és kövessük a fokozatosság elvét . Kezdő sportolónónál a kezdeti nehézségek áthidalása céljából technikai támogatást is adok a   gyakorlásokhoz/ + edzésterv készítés/.

Manapság sokan választják a futást elsődleges sportként és többen odafigyelnek a jó futócipő és megfelelő terep kiválasztására is, de a bemelegítés – lenyújtás gyakran elmarad vagy nem kellő időtartamú, ezért az ebből adódó sérülés még igen gyakori.

 Az izom- ízület korábbi sérülésének blokkja / pl.belboka sérülés okozta gördítési nehézségek vagy a csípő közelítő-távolító izmok, combizmok  rövidülése/ is okozhat további blokkokat, melyket feloldva könnyebbé, lazábbá tehetjük a mozdulatokat, sportmozgásokat .

Ha szeretne állapotfelmérésre, gerinc , sportrehabilitációs vagy egyéb kezelésre jelentkezni + kismama- és senior női jóga csoporthoz csatlakozni akkor ezt az alábbi elérhetőségeimen megteheti:

Boldog új esztendőt kívánok mindenkinek!

Berkiné Fehér Éva

Gyógytornász gerincterapeuta

Manualterapeuta és jóga oktató

Energy és Doterra tanácsadó

tel 06202285560

www.napforgo-gyogy-torna.hu