Kezelésekről bővebben

Sport,mozgás,rehabilitációs programok virtuális módon való megvalósításának nehézségei és előnyei gyógytornász szemmel

    A koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedések óta többször kerestem választ arra,hogy a mai helyzetben a kezelés elutasításával vagy megtartásával segítjük e a páciensek gyógyulását, egészségmegőrzését. Hiszen aki hivatástudatból dolgozva a szakma szeretetét képviselve végzi e tevékenységet (úgy érzem ezzel sokan így vagyunk) annak nagyon nehéz nemet mondani akkor amikor tudjuk,hogy az ellátás hiánya a beteg életminőségének romlához, fájdalmak,ízületi panaszok kialakulásához, állandósulásához(akár maradandó) is vezethetnek.

Sajnos a kötőszövetek,izmok,inak,ízületek regenerálása szempontjából nagyon fontos az időtényező,ezért pl. egy műtét után szinte rögtön el kell kezdeni a tornát,mert napok,hetek tolódásával olyan problémák alakulhatnak ki ,melyek az egész szervezet statikai állapotát fenntartó funkciók és a szervezet energiaellátását biztosító folyamatok további romlásával járnak. 

     A sport minden életkorban nagyon fontos ,hiszen a belső szervek működéséhez az öngyógyító folyamatok újraindításához szükséges hajtóerő,már az embrionális fejlődés kezdete óta,mint egy motor működteti a folyamatokat( a szervek,szervrendszerek kialakulását és a későbbi meghatározott,rendben történő mozgását). A szervezetben működő mikro és makro mozgások biztosítják a szervek, szervrendszerek számára a megfelelő működést ( sejtlégzést, a szervek térben való elhelyezkedését, egymáshoz való viszonyát és egymást segítő funkcióit).A kismozgások (sejtek)láncolata mozgásokra ösztönzi a nagyobbakat(szervek,szervrendszerek), melyek akkor tudnak jól funkcionálni,ha külső erők is segítenek a működésben, energia áramoltatásban ( járás, mozgás, sport..). Hajtóerő szükséges minden sejt(akár az egysejtű )működtetéséhez és nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára is. A helyesen kivitelezett sportmozgások gyakorlása során a szövetek funkciójának javulásával, a végtagok és a test nagyobb térben való mozgatásával meg tudjuk tapasztalni a teljesség, szabadság érzését is, mely segíti az endorfinok( boldogság hormonok)felszabadítását az agyi folyamatok hatékony működését.Az idegrendszer a szervek az izmok az izmokban lévő érzékelő sejtek folyamatos kapcsolatuk és kötőszövetes burkolatuk révén segítik vagy kóros esetben gátolják egymás funkcióit.A rugalmas kötőszövetek állapotának szinten tartása nagyon fontos,hiszen a szervezetünk minden sejtjét,szervét beburkolva a szervezet legnagyobb szervét képezi.

Hogy tudjuk a normál funkcióját segíteni? Mozgással,nyújtással,melyre mindig de talán most még inkább szükség van.

A karantén ideje alatt számos segítséget kaphatunk az otthonunkban kivitelezhető mozgásokhoz,sportokhoz is.

    Én is igyekeztem elmúlt két hét alatt a rendelőm szolgáltatásait Online- virtuális üzemmódba kapcsolni,hogy minél több mozgással és egészségmegőrzésel kapcsolatos dologban tudjak segíteni.Ez  először egy kicsit nehéz volt számomra ,hiszen akik ismernek tudják ,hogy kezeléseim során a manuális technikákat részesítem előnyben,mert ezzel eddigi tapasztalataim szerint sokkal gyorsabb eredményeket lehet elérni(mélyebb rétegeket lehet kezelni és az idegrendszeri blokkokat jobban tudjuk oldani) De tudva, hogy a robottechnika és egyéb műszaki technikák is kiváló segítséget jelentenek a szakmában és megtapasztaltam,hogy sokszor egy támogató,kontroláló,segítő terápiás( kommunikációval,testbeszéddel ) alkalom is sokat tud segíteni nekiveselkedtem a kivitelezésének. 

A virtuális kezelések bár szokatlanok, de még a műtét utáni rehabilitációban is működőképesek. A videós segédlettel jól kontrolálható, segíthető a torna. A kezelésekhez szükséges manuális módszerek egy részét megfelelő irányítással a páciens is eltudja végezni, mely segíti őt a  szervezete megismerésében a fájdalom csökkentésében és a testkép feltérképezésében, korrigálásában az ízületek pontosításában,biztonságérzet növelésében,félelmek megszüntetésében. 

Ha szeretné a rendelőm virtuális egészségmegőrző és rehabilitációs ( csoportos, egyéni , gyerek és felnőtt tornák ,komplex terápiák , relaxációs módszerek..)szolgáltatásait igénybe venni akkor tekintse meg a honlapomat. 

A karantén ideje alatt rendszeresen tartok felnőtt- családi tornát és akut panasz esetén telefonos konzultációt .

Egészségben teljes heteket kívánok mindenkinek!

Berkinè Fehér Éva

gyógytornász-gerincterapeuta

 www.napforgo-gyogy-torna.hu