Kezelésekről bővebben

Milyen a jó cipő?

Jó lábbeli megvásárlásával,tornával,megfelelő mozgással elkerülhető a lúdtalp kialakulása,ezért megelőzésként minél többet járkáljon a gyermek természetes talajon(fű,homok,kavics) mezítláb(téli időszakban napi 5 percig a fürdőszobában elhelyezett kaviccsal telerakott dobozban).
A masszázs,tornáztatás segítségével nemcsak a talp és a lábszár izmai erősödnek,lazúlnak,hanem a meridiánok,reflexzónák is aktiválódnak,mely segít a stresszoldásban,összpontosításban is.
Ha kisgyermeknek cipőt vásáról érdemes otthon lerajzolni a talp körvonalát és a cipőbe belerakni,hiszen még nem mindig képes körülírni,hogy mennyire kényelmes a cipő.
A jó cipő talpa rugalmas, hajlékony, járáskor a láb végiggördül a lábbeliben. A cipő vagy szandál kérge a sarkánál viszonylag merev legyen, hogy a boka bedőlését nehezítse.Mivel fontos a jó saroktartás,saroktámaszos cipőt vásároljon .A zárt cipő orra lekerekített, illetve elég széles és magas legyen ahhoz, hogy a kisgyerek könnyen tudja benne mozgatni a lábujjait.
A kisgyerekek jobb és bal lábának hossza még eltérhet egymástól. A hossz megválasztásakor fontos szabály: ha a gyerek ránehezedik a lábára, még egy centi hely legyen a cipő orráig.
Elterjedtek a szupinált talpú gyerekcipők is. Ezek talpa a külső oldalán alacsonyabb, vagyis elősegíti a megfelelő lábboltozat kialakulását. A csecsemők és a járni tanuló kisgyerekek lábának alakja eltér a későbbi formájától. Ilyenkor még a talp egészen lapos, amit a bőr alatt elhelyezkedő egyenletes és vastag zsírpárna okoz. Később a folyamatos járás, terhelés közben a zsírpárna fokozatosan elvékonyodik és 3-4 éves korban már értékelhetőek a hosszanti boltozatok. Ha a boltozat nem alakul ki és a sarok befelé fordul, akkor beszélünk lúdtalpról. Az enyhe lúdtalp felismerhető arról, hogy a gyermek sétánál fáradékonyságra, láb- lábszárfájdalomra panaszkodik, és a cipője sarkát aszimmetrikusan koptatja.
Azokban az időszakokban kell különösen figyelni a jó lábtartásra, amikor a gyermek gyorsan nő illetve a lábát hirtelen fokozott megterhelés éri: járástanuláskor, óvodás- és pubertáskorban.
Váltócipő kiválasztásakor is érdemes e szempontokat figyelembevenni,hiszen sok időt tölt ebben a gyermek(ezért is fontos,hogy ne legyen használt,örökölt,kopott cipő)
Lúdtalp megelőzését és korrekcióját célző gyakorlatok (boka körzés,integetés, lábujj bekarmolás,szalvéta tépegetés lábbal,tárgyak felemelése lábújjakkal stb..)a láb és a törzs izmainak megerősödését is eredményezi.
A láb is teherviselő ízület ,mely hatással van a többi nagy ízület állapotára,mozgására is (Pl. nagyon gyakran a boltozat süllyedése miatt jön létre a későbbiekben deréktáji fájdalom),ezért is fontos megelőzés illetve a panaszok minál korábbi kezelése.