Kezelésekről bővebben

Alsó végtag fájdalmak

A láb fájdalmámak számos oka lehet és olyan súlyossá is válhat, hogy akár a járást is akadályozhatja. Jó tudni, mi áll a háttérben, hogy minél előbb meg lehessen szüntetni a fájdalmat!

Okai:

Izomgörcs

Ez a probléma a jellemzően átmeneti, bár jelentős fájdalmat okozhat. Kialakulhat a túlzott fizikai aktivitás, a gyenge izomzat, a dehidratáció, a nyújtás elmaradása és az izzadás miatt kialakuló hiányállapot (Pl.Mg..) következményeként.

Izomhúzódás

Az izomhúzódás az izmok túlerőltetéséből, túlnyújtásából származó sérülés, ami igen gyakran sportolás, fizikai aktivitás közben (rosszúl kivitelezett gyakorlatok) vagy rossz mozdulat következtében jön létre. Jellemzően éles, erős fájdalommal jár.

Érszűkület

Vádlifájdalom kialakulhat az alsó végtagot ellátó erek beszűkülésének,elzáródásának következtében.Végtagfáradásnak vagy intermittáló sántításnak is nevezik, amely már kis megterhelés után is jelentkezik. Jellemzően középkorúaknál jelentkezik, tipikus tünete a gyorsan vagy fokozatosan beálló izomfájdalom, izomgörcs aminek következtében a járás,séta nehezítettsége alakúl ki.

Neurogén spinális gerinc eredetű sántítás

Leginkább az ágyéki gerinccsatorna-szűkület tüneteként jelentkezhet. A szűkület a gerinccsatornában húzódó cauda-rostok és/vagy az ideggyökök nyomását okozza,melyek előidézői a csökkent vérellátás és keringési elégtelenség következményes panaszainak.Tipikus tünetei a vádligörcs a reggeli alsó végtagi zsibbadás, a járás közben jelentkező végtaggyengülés, a járástávolság beszűkülése, előrehaladott esetben pedig a súlyos járászavar. Jellemző még, hogy az előre hajolás csökkenti a panaszokat.
Porckorongsérv tünete is lehet a zsibbadás,mely kisugározhat egészen a lábújjakig is.

Ízületi problémák 

Csípő,térd,boka és gerinc ízületi panaszok(degeneratív elváltozások-kopás-,sérülések,műtétek)következtében is létrejöhetnek fájdalmak. Az egész szervezetet beborító kötőszövet elváltozásai is okozhatnak helyi és a kötőszövetes láncok lehutása mentén távoli panaszokat,mely a szervezet egyensúlyának megbomlásával fájdalmak,feszülések,görcsök és merevség előidézője lehet.

Achilles-ín gyulladás

Íngyulladás esetén reggelente, ébredés után érződik merevnek a vádli, és maga az Achilles-ín is érzékeny lehet. Edzés után az enyhe, helyi fájdalomérzet szintén problémát jelezhet, főként, ha idővel egyre erősebbé válik (kamasz korban növekedés fokozódásával is jelentkezhetnek hasonló panaszok)


Compartment-szindróma
A compartment-szindróma egy fájdalmas és súlyos állapot, amely vérzést, duzzanatot idéz elő egy izmok által zárt téren belül. A magas szövetnyomás csökkenti a keringést és a szövetek funkcióját,s így kialakul tehát a fájdalom, a zsibbadás, a bizsergés. Az állapot lehet akut, például egy komoly sérülés következtében, és lehet krónikus is, ami sokszor a sportterhelés talaján alakul ki.
Diabéteszes és anyagcsere betegségek

Anyagcsere betegségek(diabetes,vese károsodás pajzsmirigybetegség,vitamin hiány..) következtében létrejött szöveti károsodás is okozhat fájdalmakat.
Az esetek döntő többségében a tünetek az alsó végtagokon jelentkeznek.A zsibbadás elsősorban a lábat, a vádlit érinti, bár a karon is előfordulhat,majd kialakulhat egy égő, zsibbadó, szúró jellegű fájdalom, mely elsősorban éjszaka elviselhetetlen.

Sarkantyú

A saroksarkantyú és a talpi bőnye gyulladása gyakran eredményez fájdalmat,mely kialakulhat a lúdtalp és a túlterhelés miatt is, különösen olyanoknál, akik erősen terhelik a sarkukat (futóknál, atlétáknál, táncosok..). A fájdalom a talpon, elsősorban a saroknál a talp belső oldalán jelentkezik, de kiterjedhet a vádlira is. Különösen reggel, pihentetés után, vagy terhelés kapcsán fokozódnak a tünetek.

Visszér

A visszér-tágulat egy genetikai alapon(kötőszövet lazasága..) kialakuló állapot, amelynek számos hajlamosító tényezője ismert, a terhességtől a hormonális változásokig, vagy éppen az elhízásig. Az esetek egy részében a probléma vádlifájdalmat is okoz.

Mélyvénás trombózis

Komoly fájdalmat okoz, ha egy vérrög képződik a vénában – ez természetesen azonnali ellátást igénylő probléma.

A láb fájdalmainak kezelése

 • Súlyos panaszok esetén orvosi kezelés szükséges(gyógyszerek,érkorrekciós beavatkotások,injekciózás..).
 • Sportásnál fontos a bemelegítés-levezetés arányára odafigyelni,minél többet nyújtani(előre hajolással,lábfej kifeszítéssel) és a folyadékot ,ásványi anyagot pótolni.
 • Gyerekkorban megkezdett és későbbiekben is a heti tevékenységekbe beillesztett sport és az egészséges táplálkozás csökkenti a generációs problémák kialakulásának esélyét. Keressen olyan sportot,mely az alkati adottságainak megfelelő és rendszeres kivitelezése energetizáló,relaxáló ,feszültség levezető hatású.
 • igyon napi 1,5-2 liter folyadékot.
 • A jelen kutatások szerint a fájdalmak 95 %-a kötőszöveti eredetű,így Dorn gerincterápiával,Breuss masszázssal,FDM terápiával,Trigger terápiával gyakran szinte azonnal,hosszú távon (ok feltérképezésével)megszüntethető a fájdalom és a következményes panaszok.
 • Töréssel nem járó sérülések esetén szinte mindig a kötőszövetek elváltozása okozza a fájdalmak és egyéb panaszok kialakulását,melyre az FDM terápia azonnali gyógyír lehet (sokszor azonnal folytathatóak a sportok és az aktív tevékenységek).
 • Vénás torna rendszeres alkalmazásával javítható a kötőszövetek ,erek és az artériás-vénás rendszer állapota(Pl:várandóság kapcsán létrejött hasi-alsó végtagi panaszok-vízes láb,fájdalmak-,visszeres panaszok ).
 • Keringés javítás,fájdalom csillapítás érhető el speciális masszázzsal,pulzáló mágnesterápiával,kinesiotaping tecnhikával.
 • Váltófürdő (Kneipp-kúra) alkalmazható az erek edzésére ,vérkeringés fokozásra.
 • Csontot érintő fájdalmak esetén feketenadálytő- és káposzta pakolás segít a gyulladás csökkentésben,fájdalom csillapításban.
 • Rozmaring,levendula,germánium,arnika,feketenadálytő a vérbőség fokozásra,szöveti funkciók javítására (fájdalom,vérzés,keringés..).
 • Galagonyakivonatot tartalmazó krém segít a visszeres ,fájó lábak tüneteinek csillapításában.
 • Schüssler sók szedésével ásványi anyag pótlás,görcs oldás (Ferrum Phosphoricum,Magnézium Phosphoricum)nyirokáramlás serkentése (Kálium Cloratum)

Panasz,tanácsadás,rehabilitációs és preventív program összeállításának érdekében hívjon a 06202285560-as telafonszámon.