Kezelésekről bővebben

Trigger és tenderpont terápia

A trigger pontok az emberi test izomszövetében szalagokban,inakban található(több száz) csomók, melyek létezéséről általában nem is tudunk. Ezek a borsónyi kis pontok kívülről nem láthatóak, és az általuk okozott fájdalom sem mindig a trigger pont helyén jelentkezik, hanem általában kisugárzó fájdalomként jelenik meg a triggerponthoz tartozó zónában.
A trigger pontok mindenkinél megtalálhatók az izomzatban.Megterhelés,házimunka,nem megfelelő sportmozgás,stressz,helytelen testtartás,izom kihülése,sérülés,egyenletlen terhelés vagy a mozgás hiánya okozhat akut panaszokat(aktívvá válik ilyenkor a triggerpont). A trigger pontok helyén, az izomcsomó feszülése, gátolja a véráramlást, így terület anyagcseréje romlik, ami tovább fokozza a feszességet és idegrendszeri aktivitást.
Az ördögi kört, a fokozódó fájdalmat a megfelelő trigger pont terápia tudja megszüntetni

 

 

3 féle stádiumban fordulhatnak elő trigger pontok

 • A tenderpont még kezdetleges, kialakulóban lévő trigger pont. A mindennapi mozgást nem zavarja,tapintás során csak helyi panaszt okoz.
 • A látens trigger pont a megszokott mozgást nem zavarja. Tapintásra fájdalmas és kezelés közben kisugárzik a megfelelő zónában lévő területre.
 • Az aktív trigger pont fájdalmát a páciens a vizsgálat előtt is érzékelte és ki is sugárzik egy meghatározott területre.                                                                                                                                A fájdalmat okozó izomcsomók további problémája, hogy a csomó miatt rövidül az izom, ami még tovább fokozza az izomzat feszülését. Ez pedig további panaszokat okozhat.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ilyen panaszok lehetnek pl:
 • az ín túlterhelése a feszülő izom miatt
 • meniscus és porcsérülés
 • porckopás
 • ízületi fájdalmak
 • gerincpanaszok,nyaki-,vállfájdalmak
 • állandó hasi panaszok (okot nem találják)
 • furcsa fájdalmak,panaszok,melyek oka ismeretlen
 • szervi panaszok
 • különféle gerincpanaszok, porckorong problémák
 • fejfájás, fogfájás, arcfájdalmak,szájzár
 • fogromlás felgyorsulása,fogcsikorgatás (PL.fogorvos nem találja a fájdalom okát)

A trigger pont terápia segíthet panaszai enyhítésében.
A trigger pontok elhelyezkedésének ismerete segítségével a gyógytornász a kezelés során a fájdalom valódi okát tudja megszüntetni,mely nélkülözhetetlen a tartós gyógyulás eléréséhez. Hagyományos masszázs esetében gyakran előfordulhat, hogy a fájdalmas tünetek csak egy időre szűnnek meg, ugyanis a valódi kiváltó ok megmarad.
A trigger pont masszázs során a terapeuta az összecsomósodott, összegubancolódott, bekötött, feszülő izomrostjait igyekszik kigubancolni, kisimítani, utána pedig nyújtani. Ezzel nemcsak izomfájdalmát enyhíti, hanem izmai trigger pont előtti hosszát és rugalmasságát is visszaadja. Ezáltal jóval kisebb lesz majd az esélye egy izomsérülésnek vagy izomszakadásnak.
Fontos azonban, hogy a trigger pont nem izomgörcs, mert a görcs az izom teljes hosszúságú megfeszülése, a trigger pont pedig „csak” egy bekeményedett csomó az izmon,mely akadályozza az izom normál funkcióját.

A trigger pont masszázs menete:
A kezelést végző terapeuta alapos kikérdezéssel és az izmok kitapintásával felméri a kezelendő izmokat, és utána gyógymasszázzsal kilazítja az egymás alatt elhelyezkedő izomrétegeket.
Az izmok megfelelő kilazítása után a fájdalmas, vagy a fájdalmat kiváltó izom trigger pontját nyomja meg,majd egyenletes,erős nyomás alatt tartja. Ez a nyomás fájdalmas. (ez szükséges a vérkeringés és anyagcserefolyamatok fokozódásához,idegrendszeri aktivitás és szöveti állapot normalizálásához) Látens és tényleges trigger pontnál ki is sugározhat a fájdalom,majd csökkenni kezd és megszünik. A kezelés során a trigger pont megnyomására és az izom megfeszítésére többször is sor kerülhet,mely segítségével a fájdalom egyre csökken, majd megszűnik.
A kezelés nehézségét adja, hogy egy-egy fájdalmat több különböző izomban kialakuló triggerpont okozhatja,ezért fontos a minél korábbi felismerése és kezelése.

A trigger és tenderpont terápia más kezelések (Dorn terápia,Breuss masszázs,Schroth terápia,Manuális technikák) fontos kiegészítője,hiszen Komplex terápiák alkalmazásával a kezelések együttes hatása felerősödik és így gyorsabb ,tartósabb terápiás eredményeket érhetünk el.